| Notaka |

“Καραχάννας (ΕΛΠΕ): Ποιες Είναι οι Προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη της Αγοράς Πετρελαιοειδών”.

Τέσσερα είναι τα κυριότερα «αγκάθια» τα οποία εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, μιλώντας χθες Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου («Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe»).

Του Γιώργου Κωστούλα,

 Τέσσερα είναι τα κυριότερα «αγκάθια» τα οποία εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, μιλώντας χθες Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου («Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe»).

Αφού αρχικά αναφέρθηκε στις τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά, με κυρίαρχη την υπερπροσφορά βενζίνης και την ταυτόχρονη έλλειψη επαρκών ποσοτήτων ντίζελ, ο κ. Καραχάννας μίλησε για τις ανισορροπίες, όπως τις χαρακτήρισε, που επικρατούν στις αγορές στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Τα βασικά αίτια στα οποία οφείλεται το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην αγορά, σημείωσε, είναι τα νομικά ζητήματα και η γραφειοκρατία, η πολιτική βούληση, η λαθρεμπορία, καθώς και η διαφθορά.
Αυτό που χρειάζεται, υπογράμμισε ο κ. Καραχάννας, ώστε η αγορά να εξυγιανθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα που συν τοις άλλοις αποτελούν τροχοπέδη για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. 
Στο επίκεντρο είναι ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, υπογράμμισε, κάτι που αποτελεί όπως είναι γνωστό μία πάγια επιδίωξη για το σύνολο των επιχειρήσεων και αυτών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία πετρελαιοειδών. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται κατ’αρχήν ένα σταθερό, σε μακροχρόνια βάση, φορολογικό περιβάλλον (ακόμα και αν οι φόροι είναι σχετικά υψηλοί), ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επενδύσεις.
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την ενίσχυση των επενδύσεων είναι και η διαφθορά, επισήμανε ο κ. Καραχάννας, τονίζοντας ότι ως Όμιλος ΕΛΠΕ «δεν ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε κάπου όπου μπορεί να υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι». 
Σε ότι αφορά τις διακρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που κατάφερε να υπογράψει ο Όμιλος για την απευθείας προμήθεια αργού από το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, καθώς και την αύξηση των εξαγωγών των ΕΛΠΕ σε περισσότερες χώρες.
Επίσης, μίλησε και για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε σε περιφερειακό επίπεδο κατά την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού που ξέσπασε τον περασμένο χειμώνα, λέγοντας ότι αποτελεί ένα «καλό παράδειγμα».
Ο κ. Καραχάννας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον δρομολογηθούν λύσεις για τα κυριότερα προβλήματα της αγοράς, τότε όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται (καταναλωτές, επιχειρήσεις, κράτος) θα είναι κερδισμένοι, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις σε νέες αγορές και προϊόντα.
Άλλωστε, προσέθεσε, είναι γεγονός ότι ακόμα και στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα της ύφεσης και της υπερφορολόγηση των πετρελαιοειδών, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για καινοτόμα διαφοροποιημένα προϊόντα, ακόμα και αν έχουν υψηλότερη τιμή, όπως φάνηκε και από την επιτυχία που σημειώνουν προϊόντα όπως το Diesel Avio της ΕΚΟ. 
ΠΗΓΗ: Energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!