Skip to main content
| Notaka

“H μεγάλη φυγή των funds από το πετρέλαιο – Πού θα πανε οι τιμές”.

Τα μεγάλα funds που ήταν μέχρι πρόσφατα ταύροι του πετρελαίου, είχαν οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου πριν την βουτιά της περασμένης εβδομάδας που έστειλε τον μαύρο χρυσό 9% χαμηλότερα μέσα σε τρεις ημέρες και κάτω από τα $50 το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Και όπως δείχνουν οι… διαθέσεις των hedge funds, τα χειρότερα έρχονται…

 

Τα μεγάλα funds που ήταν μέχρι πρόσφατα ταύροι του πετρελαίου, είχαν οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου πριν την βουτιά της περασμένης εβδομάδας που έστειλε τον μαύρο χρυσό 9% χαμηλότερα μέσα σε τρεις ημέρες και κάτω από τα $50 το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Και όπως δείχνουν οι… διαθέσεις των hedge funds, τα χειρότερα έρχονται…

Η ξαφνική βύθιση του πετρελαίου από την περασμένη Τρίτη η οποία οδήγησε στην μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα τριών ημερών από τον Φεβρουάριο του 2016, έκοψε το νήμα στις bullish προοπτικές που κυριαρχούσαν το τελευταίο διάστημα μετά και το deal του ΟΠΕΚ. Τα επίμονα υψηλά αποθέματα έτρεψαν σε μαζική φυγή τους επενδυτές, μετά το σήμα που ήδη είχαν δώσει τα hedge funds και οι money managers.

“Με την αγορά να εξακολουθεί να αφομοιώνει τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση “,  όπως σημειώνει η ANZ Bank.

Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τις καθαρές long θέσεις τους στα futures και τα options του αργού κατά την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου στα χαμηλά ενός μηνός, ακριβώς όταν ξεκίνησε η βουτιά των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Commodity Futures Trading Commision .

Όπως σημειώνει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην CMC Markets, οι αγορές κυριαρχούντια από τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. Μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ πιθανότατα θα ενισχύσει το ράλι του δολαρίου, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τις χώρες εισαγωγής.

Οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μετά την είδηση της νέας μεγάλης ανόδου στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ. Την Παρασκευή, οι εταιρεία υπηρεσιών πετρελαίου Baker Hughes ανακοίνωσε μια νέα εβδομαδιαία αύξηση στις γεωτρήσεις. Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξέφρασαν ανησυχίες ότι η αναζωπύρωση της βιομηχανίας του σχιστόλιθου των ΗΠΑ θα αναιρέσει τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της προσφοράς.

“Τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα είναι μόνο η αρχή”, όπως σημειώνει ο John Kilduff, του hedge fund Again Capital. “Ο όγκος και το εύρος της πτώσης την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι υπήρχαν μαζικές ρευστοποιήσεις”.

” Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα funds έχουν αρχίσει και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά πλέον απέναντι στο πετρέλαιο”, όπως σημείωσε στο Bloomberg, ο Tim Evans, αναλυτής ενέργειας στη Citi Futures Perspective. “Οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την έκθεσή τους και την έλλειψη ανοδικής κίνησης των τιμών”.

Ο δισεκατομμυριούχος Harold Hamm που δραστηριοποιείται στον κλάδο του σχιστόλιθου δήλωσε ότι η βιομηχανία του θα μπορούσε να “σκοτώσει” την αγορά πετρελαίου, εάν οι εταιρείες διατηρήσουν την αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της γεώτρησης. Ο υπ. πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih τόνισε ότι τα  αποθέματα δεν έχουν μειωθεί τόσο γρήγορα όσο περίμενε ο ΟΠΕΚ.

“Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει να μην επεκτείνει το διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να υπάρξει μείωση της παραγωγής, πέρα από το α΄ εξάμηνο του έτους δηλαδή, κι έτσι το σπάσιμο πίσω κάτω από τα $40 το βαρέλι δεν είναι καθόλου απίθανο”, όπως τονίζει το Tony Scott, επικεφαλής αναλύσεων στην BTU Analytics.

Ελευθερία Κούρταλη

ΠΗΓΗ: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!