Skip to main content
| Notaka

“ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ σε ΦΙΑΛΕΣ”.

Ιδιότητες Υγραερίων – Χρήσιμες πληροφορίες.

Την κατηγορία των υγραερίων αποτελούν οι υδρογονάνθρακες με 3 και 4 άτομα άνθρακα στο μόριο τους. Κύριοι εκπρόσωποι είναι το Προπάνιο (C3H8) και το Βουτάνιο (C4H10). Μερικές από τις ιδιότητες του υγραερίου που είναι χρήσιμες στον καταναλωτή:

 

Ιδιότητες Υγραερίων – Χρήσιμες πληροφορίες.

Την κατηγορία των υγραερίων αποτελούν οι υδρογονάνθρακες με 3 και 4 άτομα άνθρακα στο μόριο τους. Κύριοι εκπρόσωποι είναι το Προπάνιο (C3H8) και το Βουτάνιο (C4H10). Μερικές από τις ιδιότητες του υγραερίου που είναι χρήσιμες στον καταναλωτή:

  • Το υγραέριο αποθηκεύεται μέσα στις φιάλες υγραερίου υπό πίεση (περίπου 3 ατμόσφαιρες για το μίγμα και 8 για το προπάνιο) σε υγρή μορφή.

  • Το υγρό υγραέριο διαστέλλεται 15 – 20 φορές περισσότερο από το νερό με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να γεμίζουμε μία φιάλη υγραερίου πάνω από ένα όριο διότι υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης της φιάλης από την υπερβολική αύξηση της υδραυλικής πίεσης. Για το λόγο αυτό οι φιάλες πρέπει να γεμίζονται πάντοτε με το βάρος και ποτέ με τα λίτρα.

  • Το αέριο υγραέριο έχει 250 φορές μεγαλύτερο όγκο από ότι ίδια ποσότητα (μάζα) υγρού υγραερίου.

  • Το υγραέριο είναι κανονικά άοσμο αλλά του προσθέτουμε μια δύσοσμη ουσία ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτό σε περίπτωση διαρροής, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

  • Το υγραέριο δεν είναι τοξικό ούτε δηλητηριώδες. Σε περίπτωση εκτεταμένης διαρροής, επειδή εκτοπίζει τον αέρα υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Ασφάλεια φιαλών υγραερίου.

Το υγραέριο αποθηκεύεται μέσα στις φιάλες σε υγρή κατάσταση υπό υψηλή πίεση (περίπου 3 ατμόσφαιρες για το μίγμα). Οι φιάλες λοιπόν είναι πιεστικά δοχεία που πρέπει σε όλα τα στάδια της ζωής (χρήσης) τους να διασφαλίζεται ότι είναι σε θέση να συγκρατήσουν την πίεση του υγραερίου και να προσφέρουν στον καταναλωτή την ασφάλεια που απαιτεί το προϊόν.

  • Κατασκευή. Οι φιάλες υγραερίου κατασκευάζονται με υψηλής ποιότητας υλικά και κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες παραγωγής. Η κάθε μία φιάλη έχει τον δικό της σειριακό αριθμό και ελέγχεται από εξωτερικό φορέα πιστοποίησης (νηογνώμονα) ότι είναι σωστά κατασκευασμένη και είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση υγραερίου πριν διατεθεί στην αγορά.

  • Επαναπιστοποίηση. Κάθε 10 χρόνια, με ευθύνη των Εταιριών Εμπορίας Υγραερίου που έχουν την ιδιοκτησία της, η κάθε φιάλη πρέπει να καθαρίζεται και να επανελέγχεται από εξωτερικό φορέα πιστοποίησης (νηογνώμονα) ότι δεν έχει φθαρεί και εξακολουθεί να είναι κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση υγραερίου. Κατά τον έλεγχο αυτό εκδίδεται και το κατάλληλο πιστοποιητικό.

  • Αλλαγή βαλβίδας (στρόφιγγας). Κάθε 10 χρόνια, κατά την επαναπιστοποίηση της κάθε φιάλης, γίνεται αλλαγή της βαλβίδας (στρόφιγγας) με καινούργια για να διασφαλιστεί ότι αυτή θα λειτουργεί σωστά χωρίς διαρροές.

  • Έλεγχος πριν την πλήρωση. Κάθε φορά που μια φιάλη επιστρέφει από τους καταναλωτές στην Εταιρία Εμπορίας Υγραερίου εξειδικευμένο προσωπικό ελέγχει την φιάλη ότι δεν παρουσιάζει διάβρωση και δεν έχει φθαρεί και μπορεί να γεμιστεί και να διατεθεί στην αγορά.

  • Σωστό γέμισμα. Το γέμισμα της κάθε φιάλης γίνεται με βάρος λαμβάνοντας υπόψη το απόβαρό της. Κάθε φιάλη ελέγχεται μετά το γέμισμα ότι δεν είναι ούτε λιποβαρής ούτε υπέρβαρη.

  • Έλεγχος μετά την πλήρωση. Μετά την πλήρωση, κάθε φιάλη ελέγχεται ότι η βαλβίδα λειτουργεί κανονικά και δεν παρουσιάζει διαρροή τόσο στα έδρανα όσο και στο σώμα της.

  • Οι Εταιρίες Εμπορίας Υγραερίου οφείλουν να διαθέτουν το εμφιαλωμένο υγραέριό τους στην αγορά μόνο εφόσον οι παραπάνω έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν βεβαιωθεί ότι το προϊόν παρέχει απόλυτη ασφάλεια στον καταναλωτή.

  •  

    Οι φιάλες υγραερίου απαγορεύεται να γεμίζονται σε πρατήρια υγραερίου (Άρθρο 128 παρ. 4 Απόφασης Α2-861) ή σε άλλους χώρους. Η νόμιμη εμφιάλωση του υγραερίου διενεργείται αποκλειστικά μέσα σε ειδικώς αδειοδοτημένα εμφιαλωτήρια, είτε των Εταιριών Εμπορίας Υγραερίου, είτε κατόχων Αδείας Εμφιάλωσης, οι οποίοι συμβάλλονται με τις Εταιρίες για την εμφιάλωση του υγραερίου τους (Άρθρο 128 παρ. 8 Απόφασης Α2-861). Φιάλες που δεν έχουν πληρωθεί υπό τις ανωτέρω συνθήκες, δεν ελέγχονται πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά και είναι πολύ συχνά ακατάλληλες ή και επικίνδυνες για χρήση, διότι:

    • δεν έχουν επαναπιστοποιηθεί (δηλαδή ελεγχθεί ως προς την αντοχή τους στην πίεση) και άρα πιθανόν να παρουσιάζουν εκτεταμένη (εξωτερική ή εσωτερική) φθορά,

    • έχουν γεμιστεί με λίτρα και όχι με βάρος με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν υπέρβαρες και άρα ανασφαλείς και

    • δεν έχει ελεγχθεί η στεγανότητά τους.

    •  

      Πώς διακρίνουμε τη σωστή φιάλη.

       

      Απευθυνόμαστε στις Εταιρίες Εμπορίας Υγραερίου που διαθέτουν την προβλεπόμενη από το νόμο ειδική Άδεια Εμπορίας Υγραερίου (Τύπου Γ’), που χορηγεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτές είτε θα μας παραδώσουν απευθείας τη φιάλη τους ή θα μας ενημερώσουν για τα επίσημα σημεία πώλησης των προϊόντων τους.

       

      Ο καταναλωτής για να διακρίνει τις φιάλες που έχουν ελεγχθεί και πληρωθεί από τις νόμιμες Εταιρίες Εμπορίας Υγραερίου θα πρέπει να εξετάζει τα παρακάτω σημεία:

       

      • Η φιάλη πρέπει να διαθέτει απαραβίαστη Μεμβράνη Ασφαλείας (συρρικνωτική μεμβράνη μιας χρήσης) με το λογότυπο της Εταιρίας που την εμπορεύεται και η οποία καλύπτει την βαλβίδα της φιάλης. (Άρθρο 129 παρ. 1Β της Απόφασης Α2-861).

      • Το στόμιο της βαλβίδας (στρόφιγγας) της φιάλης πρέπει να είναι σφραγισμένο μεΠλαστική Τάπα Ασφαλείας που φέρει το όνομα ή το λογότυπο της Εταιρίας.

       

    • ΠΗΓΗ: ΣΕΕΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!