Skip to main content
| Notaka

«Jetoil: Γιατί οι τράπεζες ζητούν ανάκληση της προστασίας».

Οι τράπεζες κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης της υπαγωγής της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Jetoil στο άρθρο ’99 του πτωχευτικού κώδικα επειδή θεωρούν πως προκύπτει μεγαλύτερη αξία αν πωληθούν ξεχωριστά ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

 

Οι τράπεζες κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης της υπαγωγής της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Jetoil στο άρθρο ’99 του πτωχευτικού κώδικα επειδή θεωρούν πως προκύπτει μεγαλύτερη αξία αν πωληθούν ξεχωριστά ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

Η αίτηση ανάκλησης πρόκειται να συζητηθεί αύριο, με τραπεζικούς κύκλους να υποστηρίζουν πως η Jetoil έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Αναφέρονται, κυρίως στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η εταιρεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Οι εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το πρώτο τμήμα των οποίων εγκαινιάστηκε το 1971 και επεκτάθηκαν περαιτέρω στα επόμενα χρόνια μέχρι το 1983, αποτελούν στην ουσία το μεγαλύτερο ενιαίο αποθηκευτικό χώρο καυσίμων στα Βαλκάνια, αν εξαιρεθούν οι αντίστοιχες υποδομές των διυλιστηρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σχήμα αμερικανών επενδυτών για τη Jetoil, επισημαίνουν πως «εφόσον υπάρχουν επενδυτές, είναι ευσπρόδεκτοι, ώστε να εξεταστεί και η όποια ενδεχόμενη πρότασή τους». Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πάντως ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα προτίθεται να «αιμοδοτήσει» την εταιρεία με κεφάλαια περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο έγινε στις 9 Ιουνίου, ενώ η κύρια συζήτηση για ένταξη στο άρθρο ’99 θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.

Η Jetoil, όπως έχει αναφερθεί στα ρεπορτάζ του Euro2day.gr, τον τελευταίο χρόνο βρισκόταν σε σοβαρή οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να απολέσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της, το οποίο δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει με καύσιμα, καθώς δεν είχε την απαραίτητη ρευστότητα για προπληρωμή των ποσοτήτων. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο τις περιόδους των υψηλών τιμών, ενώ και το τραπεζικό σύστημα αδυνατούσε να χρηματοδοτήσει τη ρευστότητα της εταιρείας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «έχασε» εκατοντάδες πρατήρια σε Πελοπόννησο και Αττική, ενώ περιόρισε την παρουσία της στην Κρήτη. Το δίκτυο της εταιρείας και οι αποθηκευτικοί της χώροι, αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία, αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με επενδυτές, χωρίς όμως να καταλήξουν. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, και πριν η εταιρεία χάσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της, ενδιαφέρον για τη Mamidoil είχε δείξει μεγάλη ρωσική εταιρεία που ήθελε να επεκταθεί στην ελληνική αγορά.

O τραπεζικός δανεισμός του ομίλου προσεγγίσει σήμερα τα 190 εκατ. ευρώ. Ακόμη οι υποχρεώσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 8,09 εκατομμύρια. Με την αίτησή της για προστασία από τους πιστωτές, η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, διοίκησης και δραστηριοτήτων, με το οποίο ευελπιστεί να αυξήσει το μερίδιό της στην εσωτερική αγορά.

Επίσης, θα στοχεύσει στην προσέλκυση νέων κατηγοριών πελατών με την εφαρμογή επιθετικών πολιτικών μάρκετινγκ, ενώ ως πλεονεκτήματα για την ευόδωση των σχεδίων της ονομάζει τις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές και το καλό όνομα του ομίλου στην αγορά.

(euro2day.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!