Skip to main content
| Notaka

«Λαθρεμπόριο Καυσίμων – Μέχρι τον Παυλόπουλο έφτασαν οι βενζινοπώλες».

Μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφτασαν οι βενζινοπώλες αναζητώντας λύσεις στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων αλλά και της δημιουργίας του ανεξάρτητου φορέα τήρησης αποθεμάτων πετρελαιοειδών.

 

Μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφτασαν οι βενζινοπώλες αναζητώντας λύσεις στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων αλλά και της δημιουργίας του ανεξάρτητου φορέα τήρησης αποθεμάτων πετρελαιοειδών.

Ο λόγος για την συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο 23 Απριλίου- κι έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αποδεκτό το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Business Energy”, η ΠΟΠΕΚ επιδίωξε συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο σε μία ύστατη προσπάθεια της να προωθηθούν τα μέτρα που εκκρεμούν για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων. Οι πρατηριούχοι επί μήνες, όπως έχει γράψει και το “Business Energy”, αναζητούν ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την τύχη των αποφάσεων που έπρεπε να προχωρήσουν μετά τη συμφωνία με τους δανειστές τον περασμένο Δεκέμβριο. Εντούτοις δεν λαμβάνουν καμία ουσιαστική απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας τόνισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως την ώρα που μειώνονται συντάξεις και αυξάνονται φόροι μέρος των εσόδων θα μπορούσε να είχε εισπραχθεί από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Εξήγησαν επίσης πως η κύρια πηγή της παράνομης διακίνησης είναι το ναυτιλιακό ντίζελ το οποίο διακινείται αδασμολόγητο.

Επιπλέον η ΠΟΠΕΚ άνοιξε και το θέμα της ίδρυσης του ανεξάρτητου φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών. Τη σύσταση του είχε προτείνει πριν από χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων για τα αποθέματα που τηρούν για λογαριασμό Τρίτων. Ο φορέας αυτός επίσης δεν έχει προχωρήσει.

Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε στους πρατηριούχους τη διερεύνηση των θεμάτων αυτών, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων του. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώκει συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Το “Business Energy” υπενθυμίζει τις αποφάσεις αυτές που καθυστερούν στην εφαρμογή τους. Πρόκειται για τέσσερις:

1. Η πρώτη απόφαση αφορούσε στην υποχρεωτική εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών και συστήματος εντοπισμού θέσης GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς υγρών καυσίμων ναυτιλίας, δεξαμενόπλοια- σλέπια κλπ. Σύμφωνα με την τότε απόφαση θα έπρεπε εντός δύο μηνών να εκδοθεί νέα που θα καθόριζε τις προδιαγραφές, ώστε σε 12 μήνες να έχουν εγκατασταθεί. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

2. Δεύτερη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου όριζε την τοποθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών πετρελαίου θέρμανσης αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων (μεθανόλης, τολουόλης κλπ.) που αποτελούν υλικά πρόσμειξης στα υγρά καύσιμα. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έξι μήνες αρχής γενομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ούτε όμως κι εδώ έχουν γίνει, τρεις μήνες μετά, την έκδοση της απόφασης, κάποιες ενέργειες.

3. Με τρίτη απόφαση οριζόταν η υποχρεωτική καταγραφή όλων όλων των υπόγειων, υπέργειων, σταθερών και κινητών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων καθώς και υγραερίων. Προβλεπόταν η δημιουργία στη ΓΓΠΣ κεντρικής βάσης δεδομένων όπου θα αποστέλλονται τα στοιχεία. Εξαιρούνται από την απογραφή όσοι έχουν αποθηκευτικούς χώρους κάτω των 4 κυβικών μέτρων. Η ηλεκτρονική πύλη για την αποστολή των στοιχείων δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί.

4. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η τέταρτη απόφαση για την μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμωνμέτρο που έχει θεσπιστεί από το 2012 κι εκκρεμεί η διαγωνιστική διαδικασία.

πηγή : businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!