Skip to main content
| Notaka

«Παύση διαπραγματεύσεων, πάνε Ουάσινγκτον χωρίς συμφωνία».

Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία στις βαλίτσες τους αναχωρούν από σήμερα, Τρίτη, κυβέρνηση και θεσμοί για το κρίσιμο ραντεβού στην Ουάσινγκτον.

 

Της Δήμητρας Καδδά

Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία στις βαλίτσες τους αναχωρούν από σήμερα, Τρίτη, κυβέρνηση και θεσμοί για το κρίσιμο ραντεβού στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε στις δύο το πρωί ότι κοινή συναινέσει κυβέρνηση και θεσμοί αποφάσισαν την παύση των συζητήσεων, κατανοώντας ότι πλέον ο χρόνος δεν βγαίνει.

Σε ερώτημα που τέθηκε στον υπουργό αν η παύση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στο ελληνικό αίτημα για παρεμβάσεις στο χρέος απάντησε “δεν νομίζω”, προσθέτοντας ότι “είμαστε σε πολλά δύσκολα θέματα αρκετά κοντά”, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρχει συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη 20 Απριλίου, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις από την προσεχή Δευτέρα.  Αναλυτικά ο υπουργός δήλωσε:

“Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση των συζητήσεων για να πάμε όλοι στην Ουάσινγκτον”.

“Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και αρά θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσινγκτον για να τελειώσει η συμφωνία μέχρι το Eurogroup”.

Στόχος η συμφωνία επί της αρχής

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την προσεχή εβδομάδα δεν είναι απλά η συμφωνία επί δύο κειμένων μνημονίων, αλλά η συνολικη συμφωνία επί της αρχής (Staff-Level Agreement).

“Θα καταλήξουμε σε Staff-Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Έκανε λόγο για ” πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν και πολλά άλλα μικρά θέματα που δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε και δεν έβγαινε το Staff-Level Agreement – και για αυτό το λόγο ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι το χάραμα”.

Περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ανέτρεψε το κλίμα που δημιουργούσαν προηγουμένως αρκετά κυβερνητικά στελέχη τα οποία αισιοδοξούσαν  για συμφωνία, έστω και μερική, πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ  και της παγκόσμιας τράπεζας που λαμβάνει χώρα μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται σημαντικά. Η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως ότι η διάθεση των δανειστών να επιχειρήσουν συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα αλλάξει από τον επόμενο μήνα σταδιακά  και θα μειώνεται όσο θα πλησιάζει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επίσης τις επόμενες ώρες -ημέρες θα φανεί αν η κυβέρνηση τουλάχιστον πέτυχε τον ελάχιστο στόχο που είχε θέσει. Δηλαδή να υπάρχει σύγκλιση σε ικανά θέματα ώστε να έχει στα χέρια της ένα χαρτί το οποίο να αποδεικνύει ότι επιχειρεί να θέσει τη συμφωνία σε τροχιά εφαρμογής.

Πέρα από πολλά μικρά μέτωπα οι αποστάσεις παραμένουν και στα  μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης -δηλαδή στα κόκκινα δάνεια στη μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και  το ύψος του αφορολόγητου ορίου-  παραμένουν. Και τούτο παρά τη διαρκή πρόοδο την οποία κατέγραψαν και στελέχη των θεσμών.

“Κάθε ημέρα υπάρχει πρόοδος”, ανέφεραν χθες, αλλά “ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο” επισήμαιναν.

Σήμερα πάντως θα υπάρξουν νέα ραντεβού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα μείνουν στην Αθήνα αλλά και  συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη με εκπροσώπους των θεσμών.

πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!