Skip to main content
| Notaka

«Μεγάλη βουτιά για πετρελαιοειδή και καύσιμα».

Μεγάλη πτώση κατά 32,2% των εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων καταγράφηκαν το Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

 

Μεγάλη πτώση κατά 32,2% των εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων καταγράφηκαν το Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που έκανε το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο κλάδος σε απόλυτα νούμερα έχασε περί τα 200 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η αξία των προϊόντων που διατέθηκαν σε ξένες χώρες να υποχωρήσει στα 408,5 εκατ. ευρώ από 602,2 εκατ. ευρώ που ήταν το Φεβρουάριο του 2015.

Η πορεία των εξαγώγιμων μεγεθών των πετρελαϊκών επιχειρήσεων καθόρισαν και την συνολική πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τον Φεβρουάριο έπεσαν κατά 7% στα 1,9 δισ. ευρώ έναντι 2,11 δισ. ευρώ πέρυσι, την ίδια εποχή.

Αν βέβαια, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή από τον υπολογισμό του συνόλου των εξαγωγών τότε προκύπτει ότι αυτές ανέβηκαν κατά 3,7% (ήτοι 53,7 εκατ. ευρώ) ισοσκελίζοντας έτσι τις απώλειες του Ιανουαρίου (-3,9% ή 54,1 εκατ. ευρώ).   

Καμπανάκι ΠΣΕ

Από την πορεία των εξαγωγών και των εισαγωγών διαπιστώνεται πως μήνα με το μήνα αυτές αλλάζουν πρόσημο. Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη σε σχετική της δήλωση τόνισε ότι «οι αυξομειώσεις εισαγωγών και εξαγωγών, από μήνα σε μήνα, καταδεικνύουν το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και σε κρίσιμες αγορές στόχους”, σημειώνει και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αγορά από την επιβολή νέων φόρων: “Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ανακοινώσεις νέων φορολογικών μέτρων και επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, συνθλίβουν τη ψυχολογία της αγοράς και καταπιέζουν τη δυναμική των εναπομεινάντων υγιών κυττάρων στη χώρα. Κυρίως όμως στερούν τη δυνατότητα εξωστρεφών επιχειρήσεων να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, ως διέξοδο στην καθηλωμένη από την ύφεση και την αποεπένδυση εγχώρια αγορά”.

Η κ. Σακελλαρίδη επαναλαμβάνει με έμφαση τα βάρη που ήδη σηκώνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις ξένες: “Σήμερα, την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού στην ΕΕ υποχωρούν κάτω από το 2%, για τις ελληνικές επιχειρήσεις ισχύουν capital controls, τραγικές ελλείψεις ρευστότητας και πολλαπλάσιο κόστος πρόσβασης σε γραμμές χρηματοδότησης (επιτόκια άνω του 8%), ενώ σε μία περίοδο χαμηλών τιμών καυσίμων, οι παραγωγικές επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες επιβαρύνονται με νέα αύξηση, λόγω φόρων, του κόστους ενέργειας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει το 50% του λειτουργικού τους κόστους”.

Βέβαια, η πρόεδρος του ΠΣΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί και τον υψηλό ΦΠΑ:

“Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσιους φορολογικούς συντελεστές και υψηλότερα επίπεδα ΦΠΑ σε σχέση με γειτονικές και ανταγωνιστικές χώρες, ενώ επωμίζονται αυξημένο γραφειοκρατικό (5-10% του κόστους παραγωγής) και μεταφορικό κόστος (ως και 18% της αξίας των προϊόντων), χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων από και προς την Ελλάδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες”.

Νέες απειλές

Κατά την ίδια οι νέες απειλές που εμφανίζονται και αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και την Ε.Ε. θα εμποδίσουν την ανάπτυξη ακόμη και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος: “Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθεί η αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες που προκαλούν τα νέα σενάρια για πιστωτικά γεγονότα, Grexit, Brexit και επιδείνωση του προσφυγικού ζητήματος, καθίσταται σαφές ότι ακόμη και μία θετική έκβαση σε επίπεδο της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της χώρας από τους θεσμούς, δε θα επαρκεί για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου στην οικονομία”, υπογραμμίζει η κ. Σακελλαρίδη και επαναφέρει την πάγια θέση της: “Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται άμεση ενεργοποίηση όλων εκείνων των δυνάμεων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, που μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων και στην υλοποίηση μίας επιθετικής στρατηγικής για τις εξαγωγές. Σε διαφορετική περίπτωση το «κόστος» της μονομερούς προσαρμογής, μόνο μέσω φόρων και μείωσης δαπανών, θα έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίες, σημαίνοντας την απεμπόληση των όποιων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας και την προικοδότηση γειτονικών αγορών με ελληνικά κεφάλαια και πρώτες ύλες».

Χάνονται οι Τρίτες Χώρες

Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών του περασμένου Φεβρουαρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-15,9%), την ώρα που οι αντίστοιχες εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν οριακά (0,6%). Οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες μειώθηκαν ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (-3,8%), ωστόσο η μείωση αυτή υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εξαγωγών προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+7,5%), που οδήγησε τελικά σε θετικό πρόσημο.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ να διαμορφωθεί, στο 58,4%, έναντι 41,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν μερίδιο της τάξης του 68,8%, έναντι μόλις 31,2% των Τρίτων Χωρών.

Μικτή εικόνα

Από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων, το Φεβρουάριο του 2016, στις πέντε καταγράφεται αύξηση εξαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες πέντε υποχώρησαν. Συγκεκριμένα, καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφάνισαν οι κλάδοι των τροφίμων (+14,4%), των ποτών/καπνού (+28,2%) και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+28,4%). Αντίθετα, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν κατά 32,2%, οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 23,6% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 5,6%.

πηγή : businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!