Skip to main content
| Notaka

«Από αναβολή σε αναβολή ο διαγωνισμός για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο».

Η αναβολή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, καθώς ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύσκολες συνθήκες, τόσο εξ αιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική περικοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλο τον κόσμο.

 

Aπό αναβολή σε αναβολή πάει ο διαγωνισμός για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο. Ή Επιτροπή Αξιολόγησης  του  υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας έδωσε νέα προθεσμία, ως τις 30 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων «οικοπέδων».

Συνολικά έχουν υποβληθεί μόνον τρεις προσφορές για ισάριθμα μπλοκ, για τα δύο εξ αυτών  από τα ΕΛΠΕ και από κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison και τη γαλλική Total για το τρίτο.θαλάσσιο οικόπεδο.

Η αναβολή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, καθώς ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύσκολες συνθήκες, τόσο εξ αιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική περικοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλο τον κόσμο όσο και για εσωτερικούς λόγους, καθώς το country risk της χώρας είναι αυξημένο. Και οι δύο αυτοί παράγοντες, άλλωστε  συνέβαλαν στο περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε  για τον διαγωνισμό εξαρχής, πέρυσι το καλοκαίρι.

‘Όμως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να αντιμετωπίζει κάπως «απρόθυμα» τον διαγωνισμό, ενώ ούτε  οι υποψήφιες εταιρίες δείχνουν να πιέζουν.

Εν τω μεταξύ τα ΕΛΠΕ αναμένουν στο τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επομένου τα τελικά αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα στον «Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο», το μπλοκ που ήδη έχουν αναλάβει από προηγούμενο διαγωνισμό. Τα γεωφυσικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα ακολουθήσει η ερμηνεία, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί η μελλοντική πορεία των ερευνών

Στα ΕΛΠΕ έχουν παραχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε δύο ακόμα περιοχές, και οι δύο χερσαίες, στη «Βορειο- Δυτική Πελοπόννησο» και την «Αρτα- Πρέβεζα» .

Οι έρευνες όμως σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να ξεκινήσουν αρκετά αργότερα, το πιθανότερο αφού ολοκληρωθεί η ερμηνεία των σεισμικών στη θαλάσσια  περιοχή του «Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου».

πηγή : businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!