Skip to main content
| Notaka

«Κλειστές οι τράπεζες για το Ιράν – Δύσκολη η πληρωμή της NIOC».

Εντός του 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια πρέπει να καταβάλει 200 εκατ. δολάρια στη ΝIOC, βάσει της συμφωνίας, που υπέγραψαν οι δύο όμιλοι, τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη.

 

Tα προβλήματα στις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές με το Ιράν εξακολουθούν να μπλοκάρουν την καταβολή από τα ΕΛΠΕ της πρώτης δόσης των 100 εκατ. δολαρίων προς την κρατική εταιρία πετρελαίου ΝΙΟC για την εξόφληση του παλαιού χρέους, συνολικού ύψους περί τα 600 εκατ. δολάρια.

Εντός του 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια  πρέπει να καταβάλει 200 εκατ. δολάρια στη ΝIOC,  βάσει της συμφωνίας, που υπέγραψαν οι δύο όμιλοι, τον περασμένο μήνα στην  Τεχεράνη.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν υποστηρίζουν ακόμα τις συναλλαγές με το Ιράν “Το ποσό το έχουμε, αλλά αναζητούμε την τεχνική λύση για τη μεταφορά του στη NIOC” δήλωνε στέλεχος των ΕΛΠΕ, προσθέτοντας ότι ο όμιλος έχει προσεγγίσει αρκετές τράπεζες, του εξωτερικού και του εσωτερικού  για το θέμα και αναζητεί την τεχνική λύση.

Παρά την άρση του εμπάργκο και την επανασύνδεση των περισσότερων ιρανικών τραπεζών με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT,   ορισμένες από τις κυρώσεις, που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη εξακολουθούν να ισχύουν. Το αποτέλεσμα είναι οι αμερικανικές τράπεζες να μην διενεργούν συναλλαγές με το Ιράν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές να  αρνούνται επίσης, ανησυχώντας μήπως υπάρξουν επιπτώσεις στις συναλλαγές τους με τις ΗΠΑ ή βρεθούν αντιμέτωπες με την αμερικανική δικαιοσύνη,   Μάλιστα το Ιράν πρόσφατα ζήτησε την παρέμβαση του  Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου για να λυθεί το πρόβλημα.

Οπως αναφέρουν τραπεζίτες, στην πράξη καμία τράπεζα δεν μπορεί να κάνει συναλλαγή με το Ιράν σε αμερικανικά δολάρια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα δέχεται και ευρώ για πληρωμές, που σχετίζονται με το πετρέλαιο. 

Ανάλογο πρόβλημα στη διατραπεζική αντιμετωπίζει και η εξόφληση της πρώτης παραγγελίας των ΕΛΠΕ στη ΝΙΟC για την παραλαβή 1 εκατ. βαρελιών αργού.  Η παράδοση αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Παράλληλα με την καταβολή των 200 εκατ. δολαρίων, τα ΕΛΠΕ πρέπει να αποπληρώσουν και το  ομολογιακό δάνειο , ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάιο.

Στελέχη του ομίλου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι έχουν  εξασφαλιστεί τα κεφάλαια και η πληρωμή του ευρωομολόγου θα γίνει κανονικά, καθώς το ποσό  έχει καλυφθεί με ρευστό και τις υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές, όπως προβλέπουν άλλωστε οι  λογιστικές καταστάσεις του ομίλου.

πηγή : businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!