«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση Ορίστηκαν οι Απαιτήσεις και οι Μέθοδοι Δοκιμών για την Αμόλυβδη Βενζίνη».
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Καύσιμα αυτοκινήτων-αμόλυβδη βενζίνη-απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμών», εγκρίνεται η απόφαση υπ’ αριθ. 147/2015 του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου 2015.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Καύσιμα αυτοκινήτων-αμόλυβδη βενζίνη-απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμών», εγκρίνεται η απόφαση υπ’ αριθ. 147/2015 του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου 2015.
Σκοπός της απόφασης, η οποία αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια» (βλ. εδώ), είναι η καθιέρωση των προδιαγραφών, λοιπών απαιτήσεων και μεθόδων δοκιμών των τύπων αμόλυβδης βενζίνης με ερευνητικό αριθμό οκτανίου ( RON) μεγαλύτερο ή ίσο του 95 ( RON≥95), δηλαδή RON 95, RON 98, RON 100 καθώς και ενδιάμεσων τιμών RON, που διατίθενται στην ελληνική αγορά και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε κινητήρες επιβαλλόμενης ανάφλεξης οχημάτων κίνησης. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τη βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου.
Μεταξύ άλλων, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι επιτρέπεται η χρήση προσθέτων για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ποιότητας της αμόλυβδης βενζίνης. Κατάλληλα πρόσθετα, χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, είναι δυνατό να προστίθενται στην αμόλυβδη βενζίνη σε ενδεδειγμένη ποσότητα, με σκοπό να αποφεύγεται η μείωση της απόδοσης των κινητήρων, να αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους και να ελέγχονται οι εκπομπές καυσαερίων. Η προσθήκη θα γίνεται με ευθύνη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται.
Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, προς ενημέρωση, αλλά και για τη δυνατότητα προσδιορισμού της παρουσίας του προσθέτου στην αμόλυβδη βενζίνη, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων του Γ.Χ.Κ. λεπτομερή στοιχεία του προσθέτου, όπως, τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά, τη χημική του σύνθεση, το ποσοστό με το οποίο προστίθεται στο καύσιμο, τη μέθοδο προσδιορισμού, τις βελτιώσεις τις οποίες επιφέρει, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και μηχανικών δοκιμών, πιστοποιητικό μηχανικών δοκιμών, τα δεδομένα ασφάλειας, δήλωση της εταιρείας αν το πρόσθετο χρησιμοποιείται σε χώρες της Ε.Ε. ή χώρες της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία ΕΟΧ ή την Τουρκία ή άλλη τρίτη χώρα.
Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται είναι αποδεκτά μόνον εφόσον συμφωνούν με τις διατάξεις του σχετικού άρθρου της νέας ΚΥΑ ή με κάθε άλλο κανονισμό ή προδιαγραφή που ισχύει σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή/και την Τουρκία και παράλληλα ανταποκρίνονται δεόντως και ικανοποιητικά στην επιδιωκόμενη βελτίωση των χαρακτηριστικών ποιότητας της αμόλυβδης βενζίνης και εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδοποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες.
Παράλληλα, ορίζεται ότι η τήρηση των στοιχείων του προσθέτου θα γίνεται κατά τρόπο εμπιστευτικό.
Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που διαθέτουν στην αγορά αμόλυβδη βενζίνη με πρόσθετα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000–30.000 ευρώ εφόσον δεν παρέχουν στη Διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων του ΓΧΚ λεπτομερή στοιχεία όπως ορίζονται ανωτέρω για τα πρόσθετα αυτά, πριν τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Το πιο πάνω πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ενεργειακών Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων του ΓΧ K.
Επίσης, η νέα ΚΥΑ ορίζει τις γενικές απαιτήσεις και μεθόδους δοκιμών για όλους τους τύπους αμόλυβδης.
πηγή : energia.gr