Skip to main content
| Notaka

«Τι μάθαμε στην ολομέλεια του Ε.Κοινοβουλίου».

Αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές επέστρεψαν στο Στρασβούργο για την πρώτη ολομέλεια του 2016. 

 

Αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές επέστρεψαν στο Στρασβούργο για την πρώτη ολομέλεια του 2016.

Σε έντονη συζήτηση την Τρίτη, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydło, απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησής της, για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Επίσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της χώρας του για την προεδρία της ΕΕ, δεσμεύτηκες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

“Οι πολίτες της Πολωνίας διάλεξαν το δικό μας πρόγραμμα μέσα από δημοκρατικές εκλογές και εμείς το υλοποιούμε, σεβόμενοι το σύνταγμά μας και τις Συνθήκες της ΕΕ”, δήλωσε η Πολωνή πρωθυπουργός Beata Szydło, μιλώντας στην ολομέλεια. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για τα ζητήματα στο κράτος δικαίου στην Πολωνία, πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν την πολωνική κυβέρνηση για έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου.

Την ίδια ημέρα, σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό και συζήτησαν για το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

“Η τήρηση των κανόνων και των συμφωνιών, πρέπει να είναι η νέα κανονικότητα στην Ευρώπη”, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της χώρας του για την προεδρία της ΕΕ, την Τετάρτη. Την Τρίτη, τα μέλη συζήτησαν τα αποτελέσματα της προεδρίας του Λουξεμβούργου με τον πρωθυπουργό της χώρας Xavier Bettel.

Την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπαν οι ευρωβουλευτές, σε συζήτηση την Πέμπτη. Επίσης, τόνισαν ότι η απόφαση της Γαλλίας να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας, αποτελεί κίνητρο για την ενίσχυση την ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Laurent Fabius, την Τετάρτη και τόνισαν ότι παρά το θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων από τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία.

Μια ημέρα νωρίτερα, το ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα για την πρόληψη του ψεύτικου και επικίνδυνου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως κράνη και σωσίβια, προκειμένου να μην εισέλθουν στις αγορές της ΕΕ.

Προκειμένου να ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει τον γεωγραφικό αποκλεισμό, είπαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη.

Την Τετάρτη, τα μέλη του ΕΚ καταψήφισαν σχέδιο κανόνων της ΕΕ, που θα επέτρεπε να περιέχουν οι παιδικές τροφές έως και τρείς φορές περισσότερη ζάχαρη, από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προκειμένου να προστατεύσουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από την παχυσαρκία, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μείωση του ορίου, της περιεκτικότητας της ζάχαρηςμ στα όρια του ΠΟΥ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές και η Επίτροπός Εσωτερικής Αγοράς Elżbieta Bieńkowska, συζήτησαν την πρόταση για άσκηση βέτο σε σχέδιο απόφασης

για αύξηση των ορίων των εκπομπών αερίων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων , κατά 10%. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη ολομέλεια.

Αναφ.  : 20160121STO10987

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!