Skip to main content
| Notaka

«Οι λεπτομέρειες του deal των ΕΛΠΕ με το Ιράν».

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο μετά την άρση του εμπάργκο και μάλιστα οι εισαγωγές θα ξεκινήσουν άμεσα, ενδεχομένως από τον Φεβρουάριο.

 

Ως και το 20% των ετήσιων αναγκών σε αργό πετρέλαιο θα προμηθεύονται  τα Ελληνικά Πετρέλαιααπό το Ιράν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισαν με την NIOC, τη κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές.

Η  Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο μετά την άρση του εμπάργκο και μάλιστα οι εισαγωγές θα ξεκινήσουν άμεσα, ενδεχομένως από τον Φεβρουάριο. Μέσω της συμφωνίας διευθετήθηκε και η οφειλή που είχαν  από το παρελθόν τα Ελληνικά Πετρέλαια προς τη NIOC, καθώς λόγω της επιβολής του εμπάργκο δεν είχαν προλάβει να ξεπληρώσουν ποσότητες αργού που είχαν προμηθευτεί. Το χρέος αυτό τοποθετείται μεταξύ 500 -650 εκατ. δολαρίων.

Το Ιράν που βιάζεται να επιστέψει στη διεθνή αγορά έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει αποθηκευμένα σε τάνκερ,  έτοιμα προς εξαγωγή, γύρω στα 40 εκατ. βαρέλια αργού.

Εκτός από τα ΕΛΠΕ, αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότερες από τις εταιρίες που αγόραζαν ιρανικό πετρέλαιο πριν από το εμπάργκο, θα επιστέψουν στον παλαιό τους προμηθευτή. Ανάμεσά τους είναι παίκτες όπως η Royal Dutch Shell, η ιταλική ENI, η γαλλική Total, η ισπανική Cepsa κια μεγάλοι traders όπως η Glencore και η Vitol.

Mετά το πρώτο εξαγωγικό μπουμ, το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του, κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Τα διυλιστήρια της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας εισήγαγαν προ του εμπάργκο γύρω στα 800.000 βαρέλια  την ημέρα.

Η επιβολή του εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα το Ιράν να έχει περιορίσει τις εξαγωγές του στα 1,4 εκατ/βαρέλια την ημέρα το 2014, από περίπου 2,6 εκατ/ βαρέλια την ημέρα το 2011, σύμφωνα με την υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ. Για να κατακτήσει ξανά τη θέση του νουμερο 2 εξαγωγέα ανάμεσα στις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ , που κατείχε προ των διεθνών κυρώσεων, θα πρέπει να προσθέσει περισσότερο από 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή.  Η Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο έφθασε να αντλεί περί τα 10, 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς στρέφεται τώρα στις τιμές. Την Πέμπτη και την Παρασκευή το Brent έκανε ένα μικρό ράλλυ και ανέβηκε πάνω από τα 30 δολ/το βαρέλι, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε υποχωρήσει κάτω από τα  28 δολ/βαρέλι.

Από τον Ιούνιο του 2014 οι τιμές του αργού έχουν χάσει ι πάνω από 70%.

Σύμφωνα με το Oil Price Intel, η διόρθωση των τιμών του αργού θα μπορούσε να συνεχιστεί και τις  επόμενες ημέρες, παρότι τα δεδομένα της αγοράς  δεν έχουν μεταβληθεί. Η επιστροφή του Ιράν φάνηκε ότι προεξοφλήθηκε το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στη διόρθωση του τέλους της εβδομάδας, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η στάση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έδειξε έτοιμος να προχωρήσει σε νέες κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης μέχρι τον Μάρτιο για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία..

Από τη άλλη πλευρά όμως η υπερπροσφορά αργού παραμένει, όπως και η επιμονή της Σαουδικής Αραβίας στην διατήρηση της παραγωγής σε υψηλά επίπεδα.

πηγή : .businessenergy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!