Skip to main content
| Notaka

«Στην Αθήνα Έρχεται την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν».

Κρίσιμες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, θα έχει στα τέλη της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Χουσεΐν Ζαμανίνια.

 

Κρίσιμες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, θα έχει στα τέλη της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Χουσεΐν Ζαμανίνια. 

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana, ο κ. Ζαμανίνια θα έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του, θα εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Τεχεράνης και η επέκταση των αμοιβαίων δεσμών των δύο χωρών. 

Η επίσκεψη του κ. Ζαμανίνια εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές των ΕΛΠΕ αφορούν σε αγορές αργών πετρελαίων από το Ιράν, οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν µεταξύ ∆εκεµβρίου 2011 και Μαρτίου 2012, στα πλαίσια του µακροπρόθεσµου συµβολαίου µε την κρατική εταιρεία πετρελαίου NIOC. 

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του οµίλου να αποπληρώσει τις συγκεκριµένες υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Ιούνιο 2012 µέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήµατος, αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω της µη αποδοχής πληρωµών από το διεθνές τραπεζικό σύστηµα, προς ιρανικές τράπεζες και κυβερνητικές εταιρείες, µετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων. 

Μετά τις 30 Ιουνίου 2012, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ιράν απαγόρευσαν τη πραγµατοποίηση πληρωµών προς τη NIOC. Σημειώνεται ότι µετά τις 30 Ιουνίου 2012, ηµεροµηνία επιβολής των κυρώσεων από την ΕΕ, δεν είχε πραγματοποιηθεί παραλαβή φορτίων αργού πετρελαίου από το Ιράν ή πληρωµή προς την NIOC. 

Στο επίκεντρο των διμερών διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες είναι η διευθέτηση αυτών των οφειλών. Για το ύψος του ποσού φέρεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, με τα ΕΛΠΕ να τοποθετούν τον πήχυ στα 600-650 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2015 των ΕΛΠΕ, στον λογαριασµό “Προµηθευτές”, δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό.

Η ιρανική πλευρά φέρεται να κάνει λόγο για υψηλότερο ποσό. Ζητούμενο των διαβουλεύσεων είναι να υπάρξει καταρχάς συμφωνία στο ύψος των οφειλών, ώστε εν συνεχεία να διευθητηθεί ο τρόπος αποπληρωμής του, καθώς και το ενδεχόμενο νέων αγορών ιρανικού αργού.

Τους προηγούμενους μήνες είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για το ενδεχόμενο συμμετοχής ιρανικής εταιρείας (Tadbir Energy) στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, μέσω της αποχώρησης του ομίλου Λάτση που κατέχει το 42,6% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως, η Paneuropean Oil & Industrial Holdings είχε διαψεύσει αυτά σενάρια, λέγοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση αποχώρησης  από το μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση, είχε υπογραμμίσει επίσης ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της POIH, του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιράν, με αντικείμενο την αποπληρωμή οφειλής προς το Ιράν μέσω της μεταφοράς μετοχών του ομίλου Λάτση κατά το ποσοστό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του στα EΛΠΕ.

Επίσης, είχε αναφέρει ότι δεν έχει γίνει συζήτηση με εκπροσώπους της POIH για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των EΛΠΕ.

 

ΠΗΓΗ:Energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!