Skip to main content
| Notaka

«Κόψτε το επίδομα θέρμανσης και μειώστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης λέει η Π.Ο.Π.Ε.Κ.».

Το υπουργείο Οικονομικών είναι πιθανό να βάλει ως όριο τα 15.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα

Φέτος μειώνεται κατά 50%  το ύψος της επιδότησης για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. 

 

Στα 105  εκατ .ευρώ  ανέρχεται το κονδύλι του  περσινού προϋπολογισμού ως επίδομα θέρμανσης  για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.
Το υπουργείο  Οικονομικών παρότι  έχει  ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ακόμη σχεδιάζει τα χαρακτηριστικά της επιδότησης αναζητώντας τους δικαιούχους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση  διότι αναζητείτε  εκείνη η  πρόταση που θα πιάσει στην πράξη  αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη  το επίδομα θέρμανσης.

Πάντως, οι  πρατηριούχοι  της Π.Ο.Π.Ε.Κ. ρίχνουν στο τραπέζι μία ρηξικέλευθη  πρόταση  η οποία  λέει να  μη δοθεί φέτος επίδομα θέρμανσης και  προτρέπουν τον αναπληρωτή  υπουργού  Οικονομικών,  κ. Τρύφων  Αλεξιάδη,  να μειώσει τον ειδικό φόρο  κατανάλωσης στα 130 ευρώ το χιλιόλιτρο  από 230  ευρώ που είναι σήμερα.

Στο ενδεχόμενο υιοθέτησης της πρότασης θα φέρει νέα πτώση έως 10 λεπτά  στην  τελική τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης,  η οποία θα  διαμορφωθεί  στην περιοχή  των  0,75 λεπτών το λίτρο.
Η πτώση της τιμής των διεθνών τιμών και η μείωση  του ειδικού φόρου θα πολλαπλασιάσουν  τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης δίνοντας  προοπτικές αύξησης των εσόδων του κράτους.   
Από  την πλευρά τους οι  υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται στην πολιτική  ηγεσία την αλλαγή των κριτηρίων για την επιλογή των δικαιούχων  διότι  μειώνεται η πίστωση  και  την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Πέρυσι υπήρχε το κριτήριο των 40.000 ευρώ για  ένα ζευγάρι ως  ετήσιο εισόδημα , φέτος θα περιοριστεί κάτω από τις 15.000  ευρώ.

Είναι  πολύ πιθανό να υιοθετηθούν κριτήρια με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή  μίας πολυκατοικίας ανάλογα  με τα διαμερίσματα.

Να σημειωθεί ότι φέτος η τιμή διάθεσης έχει διαμορφωθεί κατά  μέσο όρο στα 85 λεπτά  το λίτρο,  ενώ  πέρυσι  και πρόπερσι  ξεπερνούσε το 1, 15ευρώ το λίτρο.  Πέρυσι η επιδότηση συνέβαλε έτσι ώστε οι δικαιούχοι  του επιδόματος αγόραζαν  το πετρέλαιο θέρμανσης στα 85 με 90 λεπτά το λίτρο.

Πέρυσι είχε δοθεί το ποσό  των 1410 ευρώ σε  δικαιούχο που είχε καταναλώσει 3000 λίτρα , όπως το ποσό των 846 ευρώ  για την αγορά  960 λίτρων πετρελαίου   θέρμανσης, και  το ποσό των 451 ευρώ πήγε σε δικαιούχους που διέμεναν σε περιοχές  που είχαν χαρακτηρισθεί  πιο ήπιες  με βάση τις θερμοκρασίες.   
 

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@banikingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!