Skip to main content
| Notaka

«Ρουμανία: Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή η LUKoil».

Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή απήγγειλαν οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές σε βάρος του διυλιστηρίου της ρωσικής Lukoil στη Ρουμανία.

 

Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή απήγγειλαν οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές σε βάρος του διυλιστηρίου της ρωσικής Lukoil στη Ρουμανία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι κατηγορίες αφορούν, εκτός από την Petrotel Lukoil, εταιρεία λειτουργίας του διυλιστηρίου, και αρκετούς από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους της, αλλά και τον πλειοψηφικό μέτοχο της μονάδας, την PetrotelLukoil Europe Holdings Bvatrium, που εδρεύει την Ολλανδία. Οι συνολικές ζημίες για το ρουμανικό Δημόσιο υπολογίζονται, βάσει του κατηγορητηρίου που απήγγειλε το Εφετείο του Πλοέστι, σε 1,77 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, οι ρουμανικές εισαγγελικές αρχές προέβησαν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του διυλιστηρίου, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της έρευνας. Τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην Petrotel Lukoil και στον πλειοψηφικό μέτοχο του διυλιστηρίου, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, καθώς και μετοχές της Petrotel Lukoil.

Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης των ρουμανικών δικαστικών αρχών, η Lukoilαρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Ο αντιπρόεδρος πετρελαϊκής διύλισης της Lukoil, Thomas Mueller, τόνισε ότι ο ρωσικός όμιλος δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ή το κλείσιμο της μονάδας στη Ρουμανία.

Τον Οκτώβριο του 2014, το διυλιστήριο της Petrotel Lukoil, που βρίσκεται στο Πλοέστι της νότιας Ρουμανίας, διέκοψε τη λειτουργία του για περίπου μία εβδομάδα κατόπιν επιδρομής των αστυνομικών και δικαστικών αρχών της στα γραφεία της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της οποίας προέβησαν σε κατάσχεση μεγάλου αριθμού πρώτων υλών στο πλαίσιο των ερευνών. Την εποχή εκείνη οι ζημίες του ρουμανικού Δημοσίου υπολογίζονταν σε 230 εκατ. ευρώ,

Το διυλιστήριο της Petrotel Lukoil είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ρουμανίας, ενώ η εξαγορά του από τη ρωσική Lukoil πραγματοποιήθηκε το 1998. Το 2014 το διυλιστήριο ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 70 εκατ . ευρώ. 

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!