Skip to main content
| Notaka

Αποτυχημένο το μέτρο αύξησης του ΕΦΚ

altΗ άρνηση της τρόικα να μειωθεί ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν μας εξέπληξε, αντιθέτως επιβεβαίωσε ακόμη και τη διαχειριστική ανεπάρκεια του Υπ. Οικονομικών.

Η αποδοχή εκ μέρους της τρόικα της μείωσης του ΕΦΚ προϋπόθετε μια ισχυρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία των λόγων που επιβάλλουν τη μείωση του, που το Υπ. Οικονομικών δεν θα μπορούσε να αιτιολογήσει, παρά μόνον αναγνωρίζοντας την απόφαση – λάθος, της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό του κίνησης για την πάταξη δήθεν της λαθρεμπορίας.
Η απόφαση της εξίσωσης δεν απαιτήθηκε από την τρόικα, αλλά ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η Κυβέρνηση, είναι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και της μεγάλης απώλειας δημοσίων εσόδων. Το γεγονός της απώλειας δημοσίων εσόδων από την εκτεταμένη λαθρεμπορία καυσίμων το γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Όσα μέτρα έχουν πάρει στο παρελθόν για την πάταξη της λαθρεμπορίας, όπως ο λόγος της εξίσωσης, στάθηκαν μόνο επικοινωνιακά. Ανικανότητα ή Έλλειψη Πολιτικής Βούλησης;
Αντί να επιβάλλουν εγκαίρως και να χρηματοδοτήσουν 100%, την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών με βάση την πρόταση του κλάδου από το 2002, σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων (ν. 3784/2009), προκειμένου να συλλάβουν δασμοφοροδιαφυγή ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ετησίως, ολιγώρησαν για άλλη μία φορά, μεταφέροντας με την απόφαση της εξίσωσης του ΕΦΚ, την ανεπάρκειά τους στις πλάτες των καταναλωτών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) ζητά από τις 15/10 με κάθε τρόπο, α) τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, για να ζεσταθούν όλες οι Ελληνικές οικογένειες, β) την κατάργηση του ΗΦΑΙΣΤΟΥ ως άλλο αποτυχημένο μέτρο πάταξης της λαθρεμπορίας και γ) την επιτάχυνση της διαδικασίας χρηματοδότησης και εγκατάστασης των συστημάτων εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων.
Το αποτυχημένο μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ βάση των στοιχείων του Υπ. Οικονομικών τον περασμένο χειμώνα, είναι καιρός να αναγνωρισθεί και από την πολιτική ηγεσία του και να μην επαναληφθεί.

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!