Skip to main content

Κυλιόμενες απεργίες 19, 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου στα διυλιστήρια κατά της παραίτησης του Δημοσίου από τον ελάχιστο έλεγχο στα πρώην ΕΛ.ΠΕ. – Και νέες απεργίες από 2 έως 6 Ιανουαρίου 2024

«Πολιτική η απεργία» υποστηρίζει η HelleniQ Energy, που προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική ● Επεκτείνει σε όλο τον κλάδο -και σε όλα τα διυλιστήρια- την κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας.

Διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Προβλήματα -ενδεχομένως και στην τροφοδοσία της αγοράς καυσίμων- ενδέχεται να προκαλέσουν οι πολυήμερες απεργίες που ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) αντιδρώντας στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον όμιλο κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, μετά τη συμφωνημένη πώληση του 10% των μετοχών από κοινού με την Paneuropean του Ομίλου Λάτση.

Οι απεργίες που κήρυξε το σωματείο των εργαζομένων στα πρώην ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ) ξεκινούν σήμερα 19 και συνεχίζονται στις 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου, ενώ για τη νέα χρονιά προγραμματίζεται ένα απεργιακό πενθήμερο από 2 έως και 6 Ιανουαρίου. Τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες προκήρυξε απεργίες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, δηλαδή σε όλα τα διυλιστήρια. Πρόκειται για απόφαση που σχετίζεται με το γεγονός ότι χθες εκδικάστηκε η προσφυγή της HelleniQ Energy στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που είχε προκηρύξει το σωματείο ΠΣΕΕΠ.

Έτσι, ακόμη και σε περίπτωση αποδοχής της προσφυγής της εταιρείας από το δικαστήριο (η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αναμενόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ), οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την απόφαση της ομοσπονδίας. Βεβαίως, θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία θα προσφύγει σήμερα και κατά της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ.

Επίκληση… ζημιών

Έχει ενδιαφέρον ότι κατά την εκδίκαση της αγωγής της HelleniQ το βασικό επιχείρημα από τους δικηγόρους της εταιρείας για την κήρυξη της κινητοποίησης των εργαζόμενων ως παράνομης και καταχρηστικής ήταν ότι «η απεργία είναι πολιτική», διότι η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δεχθεί τη μείωση του ποσοστού του είναι «απόφαση της κυβέρνησης».

Συν τοις άλλοις, οι νομικοί των πρώην ΕΛ.ΠΕ. επικαλέστηκαν οικονομική ζημιά της εταιρείας (παρά τα κέρδη άνω του 1 δισ. το 2022 και άλλου 1 δισ. μόνο στο πρώτο εννιάμηνο του 2023) και βλάβη στο «κοινωνικό σύνολο», αν και η απόφαση του σωματείου ΠΣΕΕΠ καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τροφοδοσίας ευαίσθητων τομέων και ομάδων με το προσωπικό ασφαλείας που έχει προβλεφθεί. Ωστόσο, οι νομικοί της εταιρείας επικαλέστηκαν την εφαρμογή του αντιαπεργιακού νόμου Χατζηδάκη για 33% ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας.

Το σωματείο των εργαζομένων ΠΣΕΕΠ θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα για την… οικειοθελή παραίτηση του Δημοσίου από τον στοιχειώδη έλεγχο του στρατηγικού πεδίου της ενέργειας και του πετρελαίου:

● Γιατί πουλήθηκαν 0,50 ευρώ φθηνότερα 13 εκατ. μετοχές του Δημοσίου;

● Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 28/12, το Δημόσιο, που πούλησε 4%, θα χάσει έναν εκπρόσωπο (από 4 σε 3) στο Δ.Σ. της HELLENiQ. Η Paneuropean (Λάτσης), που πούλησε 7%, πόσους εκπροσώπους θα χάσει και ποιοι θα τις κερδίσουν;

● Γιατί η κυβέρνηση θέσπισε με νόμο (5047/2023) το ακαταδίωκτο για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ; Και γιατί το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε στους ειδικούς συμβούλους (Goldman Sachs, JP Morgan) και τις ποινικές ευθύνες;

Δικαιώματα ψήφου

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πώληση με ιδιωτική τοποθέτηση συνολικά 33,5 εκατ. μετοχών των πρώην ΕΛ.ΠΕ. στις 8/12 (που ακόμη δεν έχουμε μάθει σε ποιων τα χέρια πέρασαν), το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει το 31,18% των μετοχών της HelleniQ Energy (έναντι 35,477%) και η Paneuropean Oil του Ομίλου Λάτση το 40,41% (έναντι 47,12%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!