Skip to main content
| I | , , ,

Υλοποίηση των δεσμεύσεων για την κατάργηση των προστίμων του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» περιμένει ο κλάδος καυσίμων

Απαντήσεις από το υπουργείο Εθνικής Οικονομία & Οικονομικών και την ΑΑΔΕ περιμένει ο κλάδος των πρατηρίων καυσίμων, σχετικά με το αίτημα της ΠΟΠΕΚ περί κατάργησης των προστίμων για λάθη στην πλατφόρμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Σχετική επιστολή έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων ΕΜπόρων Καυσίμων, με την οποία υπενθυμίζει ότι:

  1. Η  πλατφόρμα πετρελαίου θέρμανσης «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» δημιουργήθηκε προκειμένου να καταπολεμήσει την λαθρεμπορία, ευελπιστώντας ο νομοθέτης  ότι δήθεν οι λαθρέμποροι θα δηλώνουν τα παραστατικά,  που ασφαλώς δεν εκδίδουν, οδηγώντας στα  εκ προοιμίου, αναμενόμενα για εμάς, αποτελέσματα της καθολικής αποτυχίας.
  2. Στην πλατφόρμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» οι έμποροι δηλώνουν τα καύσιμα που αγοράζουν σε αναγωγή 15ο  βαθμών κελσίου, όταν είναι γνωστό ότι το πετρέλαιο παραλαμβάνεται  και πωλείται σε φυσική θερμοκρασία, δηλαδή εξ αρχής τα παραγόμενα  αποτελέσματα είναι λανθασμένα.
  3. Η διακίνηση των καυσίμων από το 2013 ελέγχεται από το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών εκροών, γεγονός που έχει καταστήσει ακόμη και την  αρχικά λανθασμένη ιδέα, πλέον είναι παρωχημένη.
  4. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, άλλωστε το γνωρίζετε και εσείς,   ότι τα λάθη στις καταχωρήσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα δεν έχουν καμία σχέση με την φοροαποφυγή.
  5. Ο  προγενέστερος  Υφυπουργός  Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλος,  κατόπιν  μακρών  αναλύσεων,  αντελήφθη το δίκαιο του αιτήματός μας,  ζήτησε την κατάργηση των προστίμων και δεσμεύτηκε για αυτό.
  6. Παρόλα αυτά, για ακατανόητο λόγο,  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  επιμένει  να  συνεχιστεί  η καταχώρηση των στοιχείων που παραλαμβάνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αν και σε κανένα άλλο είδος θέρμανσης δεν συγκεντρώνονται στοιχεία,   ενώ εκ νέου δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα γίνετε μέσω της πλατφόρμας my data, που όμως εδώ και 2 χρόνια !!!!  δεν μπορεί να εφαρμόσει.
  7. Το επίδομα θέρμανσης για τις άλλες μορφές θέρμανσης ( ξύλα pellet, υγραέριο, φυσικό αέριο, φωτιστικό πετρέλαιο κλπ. ), οι δικαιούχοι το λαμβάνουν με την κατάθεση του παραστατικού που έχουν λάβει, μερικές φορές ακόμα και χωρίς αυτό.

Επιπλέον, το σύστημα διαχείρισης πετρελαίου θέρμανσης  «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» είναι τόσο αναχρονιστικό που ζητάει ακόμα τον ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής της ΔΕΗ,  ο οποίος:

1. Δεν υπάρχει, διότι όταν ξεκίνησε ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ δεν υπήρχαν πάροχοι.

2. Και σημαντικότερο το γεγονός ότι ο καταναλωτής δηλώνει τα πρώτα  9 ψηφία της παροχής και ο οδηγός του βυτίου είναι αναγκασμένος να ανατρέχει στο διαδίκτυο, εφόσον έχει σήμα, για να καταχωρήσει τα άλλα τρία άχρηστα νούμερα.

Το ΔΣ της ΠΟΠΕΚ σημειώνει ότι «πραγματικά, δεν αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα του γραφειοκρατικού  συστήματος  «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»  που στοιχίζει στο κράτος, εκτός και αν εκείνα  τα άδικα  πρόστιμα είναι αυτά που συντηρούν τις περιττές σχετικές θέσεις εργασίας.»

 Ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί για άλλη μια χρονιά την ανακολουθία της Πολιτείας.

Παρακαλούμε, να μας αποδώσετε το δίκιο μας και να μην υπαναχωρήσετε, αμελώντας το χρονοδιάγραμμα που δεσμευτήκατε,  για ακόμη μία χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!