Skip to main content

Εκατοντάδες Έλληνες «ξενιτεύονται» για βενζίνη και ψώνια σε Τουρκία και Βουλγαρία «Αιμορραγεί» η αγορά

Το ένα λουκέτο μετά το άλλο μπαίνει σε πρατήρια και εμπορικά καταστήματα του βορείου Έβρου, καθώς οι επιχειρηματίες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια χρονιά, όταν εκατοντάδες Έλληνες «ξενιτεύονται» καθημερινά προς την Τουρκία και την Βουλγαρία για να φουλάρουν τα οχήματά τους, αλλά και να πραγματοποιήσουν αγορές ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Στα τελωνεία του Έβρου η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, σχηματίζοντας μέχρι και ουρές σε αυτό των Καστανέων. Η πλειοψηφία των εκδρομέων επιστρέφουν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ενώ το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις ημέρες που πραγματοποιούνται οργανωμένες μονοήμερες εκδρομές προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα, τόσο οι πρατηριούχοι, όσο και οι καταστηματάρχες της Νέας Ορεστιάδας να δέχονται “πυρά” από πολλαπλές πλευρές και η επιλογή του λουκέτου είναι πλέον μονόδρομος για αυτούς.

Η βενζίνη αποτελεί την νούμερο «1» αγορά για τους καταναλωτές, όμως παρατηρείται πως όλο και πιο συχνά προτιμούν την Τουρκία και την Βουλγαρία ακόμη και για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, είδη ένδυσης – υπόδησης, ενώ για όσους συμμετέχουν στις οργανωμένες εκδρομές, πραγματοποιούν στις γειτονικές χώρες τα ψώνια ολόκληρης της εβδομάδας. «Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από πέρυσι που και πάλι έφευγαν μαζικά εκατοντάδες συμπολίτες μας για τα ψώνια τους στις άλλες χώρες που βρίσκονται δίπλα μας» αναφέρει στο ThessToday.gr η πρόεδρος των πρατηριούχων στο βόρειο Έβρο, Βάσω Καλαϊτζή.

Ενδεικτικά, μέσα σε μια δεκαετία έχουν κλείσει παραπάνω από τα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου λειτουργούσαν συνολικά 120. Σύμφωνα με την κα Καλαϊτζή, το 2021 απέμειναν μόνο 42, το 2022 λόγω της ακρίβειας αλλά και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων έμειναν 30, ενώ πλέον είναι ανοιχτά περίπου 24. «Η διάφορα μας με την Τουρκία είναι 1 ευρώ οπότε δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Κάθε μας μέρα είναι καταστροφική, στα τελωνεία γίνεται πανικός. Όσα πρατήρια αντέχουν ακόμη, είναι γιατί οι ιδιοκτήτες τους παράλληλα ασχολούνται και με άλλες δουλειές που βγάζουν χρήματα και για αυτό καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους. Άλλοι όμως, όπως εγώ, μπαίνουμε κάθε μήνα μέσα και τα έξοδα μας είναι πολλά περισσότερα από τα έσοδα, οπότε θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα λουκέτα, όσο η κυβέρνηση δεν μας βοηθάει και το κομμάτι του βορείου Έβρου είναι παραμελημένο».

«Αιμορραγεί» η αγορά της Ορεστιάδας

Τα πλήγματα που μετράει ο εμπορικός κόσμος του βορείου Έβρου από τις γειτονικές αγορές στην Τουρκία και την Βουλγαρία, είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, καθώς το φαινόμενο της «καταναλωτικής μετανάστευσης» επικρατεί πάνω από μια δεκαετία.

«Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι, δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ψωνίζουν μέχρι και λαχανικά, είδη οικιακής χρήσης, μέχρι και ψωμί παίρνουν από την Τουρκία επειδή είναι φθηνότερο. Οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές τις ημέρες που έχει λαϊκή στην Ανδριανούπολη, οπότε εμείς φαίνεται να περισσεύουμε» εξηγεί στο ThessToday.gr καταστηματάρχης της Ορεστιάδας, ο οποίος μεταφέρει την έντονη ανησυχία του ακόμη και για την επόμενη ημέρα.

Όπως μεταφέρουν καταστηματάρχες της Ορεστιάδας στο ThessToday.gr, οι καταναλωτές συρρέουν προς τις γειτονικές χώρες ακόμη και για τα δώρα των εορτών, αλλά και αγορές ρούχων για γάμους και βαφτίσεις. «Αγοράζουν τόσο καθημερινά πράγματα, όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα για κάποια γιορτή. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια, φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει και η ποιότητα αυτών που παίρνουν, αφού τα περισσότερα προϊόντα είναι «μαϊμού» και τα βρίσκουν φθηνά. Για παράδειγμα, ένα ρούχο εδώ μπορεί να το δίνουμε 50 ευρώ, και στην Τουρκία να το αγοράζουν με 20, αλλά η διαφορά στην ποιότητα είναι μεγάλη. Όσο δεν υπάρχει στήριξη τόσο από τις κυβερνήσεις, ώστε να γίνει πόλος έλξης και ο βόρειος Έβρος, τόσο θα αργοπεθαίνει» καταλήγει. thesstoday.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!