Skip to main content
| I | , ,

«Φόρος άνθρακα» από το 2028 στα παλαιάς τεχνολογίας (euro 5) αυτοκίνητα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις συμφωνίες για δέσμη μέτρων ώστε να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Ακριβά φαίνεται ότι θα πληρώνουν την κυκλοφορία των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων οι ιδιοκτήτες τους από το 2027 καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών (με την ένταξη των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών) και του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, και νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.

Ο γνωστός πλέον «Φόρος Άνθρακα» θα επιβάλλεται και στις μεταφορές και αναμένεται να επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων σε όλη την ΕΕ καθώς θα αφορά στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 ή και παλαιότερες και το ύψος του φόρου θα αυξάνεται ανάλογα με την παλαιότητα, τον κυβισμό αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.

Όσο πιο παλαιό είναι, όσο μεγαλύτερος είναι ο κυβισμός του κινητήρα του αλλά και όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση καυσίμου τόσο θα αυξάνεται ανάλογα και ο «Φόρος Άνθρακα»!

Στην Ελλάδα o «Φόρος Άνθρακα» αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 4,7 εκατ. αυτοκίνητα σε σύνολο 5,5 εκατ. κυκλοφορούντων ΙΧ τα οποία πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερες οδηγίες.

  • διαβάστε περισσότερα στο Car&Motor

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!