Skip to main content
| I | ,

Ο Τσέχος δικηγόρος που αγοράζει «ότι καπνίζει» και «σορτάρει» την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης κερδίζοντας δισεκατομμύρια

διαβάσαμε στο mononews.gr

Παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να πείσει ότι η Ευρώπη προχωράει με αργά μεν, σταθερά δε βήματα προς την απελευθέρωσή της από τα ορυκτά καύσιμα, ένας Τσέχος πρώην δικηγόρος δεν φαίνεται να έχει πεισθεί, κάνοντας business δισεκατομμυρίων στη λεγόμενη «βρώμικη» ενέργεια, δηλαδή αυτή των ορυκτών καυσίμων.

Διακριτικός, επιλέγοντας πάντα το παρασκήνιο, ο Ντάνιελ Κρετίνσκι φέρεται να βρίσκεται πίσω από δεκάδες εξαγορές στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, έχοντας φτιάξει μια αυτοκρατορία που «κοροϊδεύει» τους στόχους της Κομισιόν για μια «καθαρή» ενεργειακή μετάβαση.

Πώς έχτισε μια αυτοκρατορία 17 δις δολαρίων

Μέσα σε μία δεκαετία, ο Κρετίνσκι έχει φτιάξει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη. Η εταιρεία EPH, στην οποία είναι πλειοψηφικός μέτοχος συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στη ρύπανση της Ευρώπης.

Ο 47χρονος Τσέχος επενδύει σε μία τολμηρή υπόθεση: Η περίφημη πράσινη μετάβαση της Ευρώπη είναι προσδοκία με «ακατάστατο» στόχο και χρονοβόρα αποτελέσματα και θεωρεί ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερη καύση άνθρακα και φυσικού αερίου από αυτή που υπολογίζουν οι αισιόδοξοι Ευρωπαίοι.

Και πάνω σε αυτό το στοίχημα, πήρε μόλις 10 χρόνια στον πρώην δικηγόρο και νυν έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της «βρώμικης» ενέργειας στην Ευρώπη για να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία 17 δις δολαρίων από περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και οι πρώην ιδιοκτήτες τους έσπευσαν να τα ξεφορτωθούν στο πλαίσιο της απανθρακοποίησής τους.

Οι εξαγορές έγιναν κυρίως από τον δημόσιο τομέα ή από εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες δέχονταν πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για τις εκπομπές ρύπων. Αντίθετα η EPH και ο μεγαλοεπενδυτής της, μακριά από τα ασφυκτικά πλαίσια, συνέχισαν τις εξαγορές κερδίζοντας δισεκατομμύρια.

Φυσικά η τύχη ήταν με το μέρος του Τσέχου Κρετίνσκι, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία πήγε πίσω πολλά πράσινα σχέδια και ενίσχυσε τις τιμές της ενέργειας.

Ο κερδοσκόπος επενδυτής με προσωπική περιουσία 9 δις δολάρια

Σύμφωνα με το Forbes, ο Κρετίνσκι έχει δημιουργήσει μία περιουσία 9 δις δολαρίων. Και το ανήσυχο επενδυτικό του πνεύμα τον οδήγησε σε νέες επενδύσεις όπως στο real estate γαλλικών κάστρων αλλά και μερίδια σε εταιρείες όπως η FootLocker αλλά και τα Βασιλικά Ταχυδρομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της αλλαγής χεριών από εισηγμένες σε μη εισηγμένες της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αλλά και μιας ανησυχητικής τάσης που ενισχύεται από τις μακροοικονομικές συνθήκες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomberg Green, ιδιωτικές μη εισηγμένες ταιρείες απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εισηγμένες εταιρείες το 2022, αύξηση 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό το μοτίβο παρατείνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων από τις πιο ρυπογόνες εγκαταστάσεις στον κόσμο και εμποδίζει τις προσπάθειες της Ευρώπης να πράσινη οικονομία της. Είναι επίσης ένας βασικός λόγος που οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συχνά αυξάνονται.

Και μεταξύ όσων κερδοσκοπούν, επωφελούμενοι από ρυπογόνα περιουσιακά στοιχεία ο Κρετίνσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές. «Δεν είναι μόνο ότι είναι σκεπτικιστής για τον ρυθμό της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης», λέει Τζαν Οσίκα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Masaryk, ο οποίος μελέτησε τις εξαγορές του 42χρονου επενδυτή και υπολόγισε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου του. Επειδή έχει χρήματα που οι άλλοι δεν έχουν «αγοράζει ό,τι καπνίζει», αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!