Skip to main content
| I | , , ,

Ο «ενεργειακός πόλεμος» στην Ευρώπη

διαβάσαμε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»

Τα διυλιστήρια πετρελαίου της Ευρώπης, που άντεξαν χωρίς τις αποστολές ρωσικού αργού πετρελαίου, παλεύουν τώρα με την απώλεια παρόμοιων προμηθειών από το βόρειο Ιράκ και την αιφνιδιαστική απόφαση για μείωση της παραγωγής από τους εκπροσώπους των 13 μελών του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και των δέκα συμμάχων τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ροές από τη Ρωσία – πρώην κορυφαίος προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχουν πέσει κατακόρυφα κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, εν μέσω ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων.

Αυτές οι μειώσεις τώρα αρχίζουν να γίνονται πιο δυνατές επειδή το Ιράκ έχει σταματήσει τις αποστολές που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω ενός τουρκικού λιμανιού στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επιπλέον, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν ανακοινώσει περιορισμούς της προσφοράς από τον επόμενο μήνα που θα μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον έως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απώλεια έρχεται σε μια ατυχή στιγμή για την Ευρώπη. Οι ρωσικές και ιρακινές ποιότητες είναι παρόμοιας πυκνότητας και ποιότητας θείου, και τα διυλιστήρια στην Ασία —ιδίως στην Κίνα— αυξάνουν τη ζήτηση αυτών των υδρογονανθράκων που αποτελούν τη βασική «διατροφή» τους.

«Αναμένουμε μια σκληρή μάχη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και η χώρες της ανατολής θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την ανάγκη της Ευρώπης για βαρέλια πετρελαίου, προκαλώντας πιθανές περικοπές στη Γηραιά Ηπειρο για να εξισορροπηθεί η αγορά αργού», ανέφεραν οι αναλυτές Amrita Sen και Christopher Haines της Energy Aspects Ltd.

Τον Μάρτιο, η ΕΕ εισήγαγε 95.000 βαρέλια ημερησίως Urals ρωσικής προέλευσης, σε σύγκριση με σχεδόν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Όλα τα φορτία στάλθηκαν στη Βουλγαρία, η οποία εξαιρείται από τις κυρώσεις της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών με αργό από τη Μέση Ανατολή από την άνοιξη του 2022, σύμφωνα με το Energy Aspects. Οι ροές από τη λεκάνη του Ατλαντικού, από τη Νορβηγία και την Αγκόλα προς τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν επίσης τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή του.

Η HelleniQ Energy

Αλλά τώρα υπάρχει μια καινούργια κρίση από τη Μέση Ανατολή. Από τον περασμένο μήνα, περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως προμηθειών αργού πετρελαίου από την κουρδική περιοχή του Ιράκ έχουν σταματήσει εν μέσω διαφωνίας για τις πληρωμές. Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 169.000 βαρέλια ημερησίως αυτού του πετρελαίου —που αποστέλλονταν μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας— πήγαν στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων.

Οι περιορισμοί εντείνουν τη στενότητα, καθώς οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιούν περισσότερο δικό τους πετρέλαιο για να ενισχύσουν τη μεταποίηση σε νέα εγχώρια διυλιστήρια.

Την ίδια ώρα, στη Μεσόγειο, οι τιμές για ποιότητες όπως το Basrah Medium του Ιράκ, οι οποίες συνήθως έχουν μεγάλη έκπτωση σε σύγκριση με άλλες λόγω των επιπέδων θείου, έχουν αυξηθεί σε ένα επίπεδο που πολλοί έμποροι θεωρούν υπερβολικά ακριβό. Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, η HELLENiQ ENERGY, προχώρησε σε έναν σπάνιο διαγωνισμό — τον πρώτο εδώ και δύο χρόνια — για την άμεση προμήθεια Basrah Medium, με ορισμένους εμπόρους να επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή σηματοδότησε τη μικρή διαθεσιμότητα τέτοιων βαρελιών στην spot αγορά εν μέσω της απώλειας των κουρδικών ροών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!