“Χατζημαρκάκης: Το υδρογόνο μπορεί να γίνει για την Ευρώπη ότι είναι το πετρέλαιο και το αέριο για τους ανταγωνιστές της”.
Του Μιχάλη Μαστοράκη,
Στην διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, πλήθος παρεμβάσεων τόσο από την κοινότητα των φορέων χάραξης πολιτικής όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα ανέδειξαν και επιβεβαίωσαν τον αναβαθμισμένο ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση της ενεργειακής μετάβασης. Παρά τις επιμέρους διαφορές στη προσέγγιση του θέματος από ομιλητή σε ομιλητή και από περίπτωση εφαρμογής σε περίπτωση εφαρμογής, κοινή πεποίθηση είναι ότι το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση στις σύγχρονες ενεργειακές προκλήσεις.
Αριθμώντας πάνω από 200 μέλη-επιχειρήσεις, η Hydrogen Europe συστηματικά προωθεί συνέργειες στην παραπάνω κατεύθυνση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία.
Διεύρυνση της παραγωγικής ικανότητας και αύξηση της ζήτησης συνιστούν τους δύο βασικούς άξονες της συζήτησης γύρω από την ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης Γενικός Γραμματέας της Hydrogen Europe, μιλώντας σε πάνελ στα πλαίσια της EUSEW 2020.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως θετική πρωτοβουλία την επερχόμενη ίδρυση της “Clean Hydrogen Alliance” μετά το καλοκαίρι, καθώς πετυχαίνει να φέρει γύρω από το ίδιο τραπέζι τους φορείς χάραξης πολιτικής και την επιχειρηματική κοινότητα με την συμμετοχή εκπροσώπων (CEO) εκ των κορυφαίων εταιρειών στην Ευρώπη. Επ’ αυτού ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson, έχει δηλώσει την ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης της “συμμαχίας” και με εκπροσώπους από την αιολική και ηλιακή βιομηχανία δεδομένης της άρρηκτης σύνδεσης των ΑΠΕ με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Εν αναμονή της παρουσίασης της στρατηγικής της ΕΕ για το υδρογόνο (8 Ιουλίου), ο κύριος Χατζημαρκάκης τόνισε πως χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, ικανό να αποτελεί στήριγμα στην υλοποίηση των επενδύσεων, πράγμα που σήμερα δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα, “χρειαζόμαστε ένα σχεδιασμό της αγοράς υδρογόνου” με προσανατολισμό η Ευρώπη να αποτελέσει το επίκεντρο αυτής.
Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε, όπως είπε, και την περίπτωση άμεσης σύνδεσης μεταξύ υδρογόνου και τελικής κατανάλωσης, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα νέο προϊόν στην αγορά, το οποίο μάλιστα στόχος θα πρέπει να είναι η παγκόσμια διάθεσή του και εμπορία του, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο και το αέριο. Το στοίχημα για την ΕΕ είναι να αποτελέσει την κεντρική αγορά ανάγοντας την αξία του εμπορεύματος σε ευρώ.
Σε ότι αφορά το μέγεθος των επενδύσεων στον κλάδο, αυτές δύναται να φτάσουν τα 430 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ήδη ορισμένα κράτη μέλη έχουν εξαγγείλει μια σειρά επενδυτικά σχέδια στο κλάδο, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία με 5+2 δις ευρώ επενδύσεις.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, υπέγραψε συμφωνία στις 19 Ιουλίου να πουλήσει 100 εκατομμύρια ευρώ ΑΠΕ στην Ολλανδία προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει μια μονάδα ηλεκτρόλυσης, ισχύος 100MW.
Τέλος, από διαρροές του ευρωπαϊκού σχεδίου στρατηγικής για το υδρογόνο που έχουν έρθει στο φως τη δημοσιότητας, προκύπτει ότι το υδρογόνο χαρακτηρίζεται ως “προτεραιότητα” και στόχος είναι να παράγονται 10 εκατομμύρια τόνοι υδρογόνου μέχρι το 2030 από 40GW μονάδων ηλεκτρόλυσης.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει σήμερα, μόλις κάτι λιγότερο από 1GW εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες ηλεκτρόλυσης.
ΠΗΓΗ: energypress.gr