Skip to main content
| I |

“Πετρέλαιο: Στο +8,5% το WTI, στο +6,5% το brent εν μέσω ελπίδων για τόνωση της ζήτησης”.

 

Έντονα ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, “χτίζοντας” επί των κερδών της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η αγορά ελπίζει σε τόνωση της ζήτησης, με την σταδιακή έξοδο των οικονομιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από τα περιοριστικά μέτρα.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιουνίου, ενισχύεται έτσι κατά 8,68%, στα 22,23 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου κερδίζει 6,47%, στα 28,98 δολ. το βαρέλι.

Και τα δύο σημείωσαν άνοδο περί το 3% τη Δευτέρα.

Οι προοπτικές της ζήτησης μοιάζουν ευνοϊκότερες, καθώς διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, , η Πορτογαλία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, αρχίζουν να επιτρέπουν στους πολίτες τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ανοίγουν τις δραστηριότητες στις κατασκευές, καθώς και τα πάρκα και τις βιβλιοθήκες. 

“Αν αναλογιστεί κανείς το βάθος της καταστροφής της ζήτησης, οι αγορές τείνουν να αντιδρούν τάχιστα σε οποιοδήποτε καλό νέο”, αναφέρει ο Daniel Hynes, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής στην Australia and New Zealand Banking Group.

Η παγκόσμια ζήτηση για “μαύρο χρυσό” τον Απρίλιο κατέρρευσε κατά ποσοστό της τάξης του 30%, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ η ανάκαμψή της αναμένεται να είναι αργή, ειδικά στον βαθμό που οι αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να κρατήσουν τα αεροσκάφη τους στο έδαφος για μήνες.

Ο επικεφαλής της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, Alan Joyce, δήλωσε νωρίτερα ότι “η ζήτηση για διεθνή ταξίδια πιθανόν να χρειαστεί χρόνια προκειμένου να ανακάμψει”.

Ήδη από την 1η Μαΐου έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία στο πλαίσιο του ευρύτερου καρτέλ OPEC+, με ισχυρότερους παράγοντες τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, η οποία προβλέπει σημαντική μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!