Skip to main content
| I |

17:45 “Ιστορική «βουτιά» για το πετρέλαιο – Βαρίδι η ισχυρή μείωση στη ζήτηση”.

Ωρολογιακή βόμβα το πετρέλαιο! Κίνδυνοι από την κατάρρευση των ...

Της Αμαλίας Κάτζου,

Καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η ισχυρή μείωση στη ζήτηση, έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες να μην αντιμετωπίζουν δυσκολία στο πού θα αποθηκεύσουν τις μεγάλες ποσότητες παραγωγής.

Η «βουτιά» στις τιμές οφείλεται και στην άμεση λήξη των συμβολαίων Μαΐου του WTI, που καταγράφουν πτώση 36,23% στα 11,65 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent υποχωρεί κατά περίπου 6% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

Πλέον, αποδεικνύεται πως η ιστορική συμφωνία για τις περικοπές από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου που επετεύχθη πριν 10 ημέρες δεν είναι αρκετή ώστε οι χώρες να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ισορροπίαστην αγορά, με δεδομένο ότι η πανδημία του κορωνοϊού περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η μείωση της παραγωγής των OPEC+ αν και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε τεθεί το 2008, προκειμένου να στηρίξει περισσότερο τις τιμές, ωστόσο η πτώση της ζήτησης, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο να αγγίξει τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως περιορίζει τα οφέλη της συμφωνίας.

Η χρήση καυσίμων έχει υποβαθμιστεί λόγω του ότι οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο εξετάζουν την επέκταση των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο αναλυτής της Energy Aspects, VirendraChauhan, υποστηρίζει πως αν και οι περικοπές προσφέρουν στήριξη στις τιμές, δεν θα καταφέρουν να τις ενισχύσουν, δεδομένης της κλίμακας αύξησης των αποθεμάτων, που μόλις τώρα ξεκίνησε.Σύμφωνα με τον αναλυτή, στη συμφωνία του OPEC+ υπάρχει το μελανό σημείο της μη ισχυρής δέσμευσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα μέλη των G20.

Στο επίκεντρο τα στρατηγικά αποθέματα

Παράγοντας – κλειδί για την πορεία της αγοράς πετρελαίου θα αποτελέσει η αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση υποχωρεί.

 

Τα περισσότερα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών παγκοσμίως είναι ήδη σχεδόν γεμάτα, ενώ πιθανώς μόνο η Κίνα να εξακολουθεί να έχει κάποιο περιθώριο.

Η έλλειψη της διαθέσιμης χωρητικότητας αποθήκευσης γίνεται εμφανής και από το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας, AngusTaylor, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει την αγορά πετρελαίου και την αποθήκευσή του στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Η Κίνα, η οποία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως, παραμένει η εξαίρεση, καθώς τα διυλιστήριά της θα αυξήσουν τις ροές πετρελαίου κατά 10% αυτόν τον μήνα εν μέσω της ανάκαμψης της χώρας από τον κορωνοϊό.

Επιφυλακτική η Goldman Sachs

Οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν στις επόμενες εβδομάδες εκτίμησε πριν λίγες ημέρες η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι η ιστορική αλλά ανεπαρκή συμφωνία από τις μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου για μείωση της παραγωγής, είναι απίθανο να αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει πτωτικά ρίσκα στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου.

Ακόμη και με τα μέλη του πυρήνα του OPEC να συμμορφώνονται πλήρως με τις περικοπές, και με τη συμμόρφωση κατά 50% των άλλων χωρών που έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τον Μάιο, οι εθελοντικές περικοπές θα μεταφραστούν σε μείωση κατά μόλις 4,3 εκατ. βαρέλια από τα επίπεδα του α΄ τριμήνου.

Επίσης, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι δεν θα βοηθούσε πολύ ούτε μια μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής από τα κράτη-μέλη του G20.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!