Skip to main content
| I |

“Βουτιά 25% για το αργό, η μεγαλύτερη από το 1991”.

Αποτέλεσμα εικόνας για PETRELAIO WTI

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του αργού, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου τον Ιανουάριο του 1991 καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι Ρωσία και  Σαουδική Αραβία έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμών εν μέσω μάλιστα της αναμενόμενης υποχώρησης της ζήτησης λόγω της παγκόσμιας επιδημίας του νέου κοροναϊού.  

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 10,15 δολ. ή 24,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές σε χαμηλό τεσσάρων ετών στα 31,13 δολ. το βαρέλι. Στα χαμηλά της ημέρας υποχώρησε κάτω από τα 29 δολ.

Παράλληλα, το Brent Μαΐου έχασε 10,91 δολ. ή 24,1% στα 34,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Europe.

Η άρνηση της Ρωσίας να συμμετέχει στη συμφωνία του OPEC και των συμμάχων του (ομάδα OPEC+) για περαιτέρω περικοπή της παραγωγής πετρελαίου προς σταθεροποίηση των αγορών προκάλεσε την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας η οποία αποφάσισε μέσα στο σαββατοκύριακο τη ραγδαία μείωση των τιμών της, ενώ φέρεται να ετοιμάζει και ενίσχυση της παραγωγής της.

Ειδικότερα, το Σάββατο, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν μαζικές μειώσεις στις επίσημες τιμές πώλησης για τον μήνα Απρίλιο, ενώ το βασίλειο φέρεται να ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή του πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Επί του παρόντος η Σαουδική Αραβία αντλεί 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά έχει τη δυνατότητα η παραγωγή να φτάσει στα 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

“Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος τιμών του OPEC και της Ρωσίας ξεκίνησε αδιαμφισβήτητα το σαββατοκύριακο, όταν η Σαουδική Αραβία μείωσε δραματικά τη τιμή με την οποία πωλεί το αργό της κατά το περισσότερο ποσό των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών” αναφέρει αναλυτής της Goldman Sachs. “H εκτίμηση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα χειρότερη απ’ ό,τι τον Νοέμβριο του 2014 όταν άρχισε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει λόγω του κοροναϊού”. Η Goldman περιέκοψε την πρόβλεψή της για τη τιμή του brent για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στα $30 το βαρέλι και ανέφερε πως οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα $20.

Η βουτιά του πετρελαίου συντάραξε την Wall Street που άνοιξε με ραγδαίες απώλειες άνω του 7%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης του S&P 500 λόγω πτώσης 7% που ενεργοποίησε τον “αυτόματο διακόπτη”.

“Το πιο πιθανό είναι να μπούμε σε μια οδυνηρή διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι οι τιμές να φτάσουν σε τόσο χαμηλό επίπεδο που θα πιέσουν για μια μορφή συμβιβασμού για την επανέναρξη του περιορισμού της παραγωγής του OPEC”, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group.

Δραματικές οι συνέπειες από έναν πόλεμο τιμών

Όπως αναφέρει το Bloomberg οι τιμές του πετρελαίου υφίσταντο δραματικές πτώσεις κατά το παρελθόν κάθε φορά που η Σαουδική Αραβία ξεκινούσε έναν πόλεμο τιμών με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τους ανταγωνιστές της εκτός αγοράς. Το αργό είχε “κατρακυλήσει” κατά 66% από τα τέλη του 1985 έως και τον Μάρτιο του 1986, όταν μια αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ είχε οδηγήσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση της δικής του παραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε “συντριβή” των διεθνών τιμών.

Επίσης το brent είχε πέσει κάτω από τα $10 γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κατά τη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με τη Βενεζουέλα.

ΙΕΑ: “Βλέπει” μείωση της ζήτησης για πρώτη φορά από το 2009

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα οδηγείται σε στασιμότητα λόγω του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η σημαντική πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση έγινε ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά ένα τρίτο στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών στην αγορά του αργού.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!