“”Βουτιά” 10% για το αργό μετά το “ναυάγιο” στον OPEC+ για νέα μείωση της παραγωγής”.
Τη χειρότερη μέρα της τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια βίωσε την Παρασκευή η αγορά πετρελαίου, με την τιμή του αργού να καταγράφει κατακόρυφη πτώση 10% και να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, μετά το “ναυάγιο” των συνομιλιών μεταξύ του OPEC και των συμμάχων του με επικεφαλής τη Ρωσία να καταλήξουν σε συμφωνία για νέα περικοπή της παραγωγής.
Σημειώνεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του που απαρτίζουν τον OPEC+ συναντήθηκαν στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν για νέες περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να ανακόψουν την κατρακύλα των τιμών εν μέσω της υποχώρησης που καταγράφει η ζήτηση για το καύσιμο ως απόρροια των αναταράξεων στην οικονομική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού.
Ο OPEC πρότεινε εχθές νέα περικοπή της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αρχή του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος του έτους. Πρόταση όμως που απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC, καθώς προέβλεπε ότι τα μέλη του Οργανισμού θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια και οι σύμμαχοί του στον OPEC+ με “αρχηγό” τη Ρωσία θα περιέκοπταν επίσης την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο OPEC όμως δεν κατάφερε τελικά να πείσει τη Ρωσία να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή, καθώς η Μόσχα εμμένει στην άποψή της ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της επιδημίας του κοροναϊού στη ζήτηση.
Παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση των μελών του OPEC+ ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση για το εάν θα παραταθεί και μετά το τέλος Μαρτίου η περικοπή της παραγωγής κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, παρά τη διαφωνία στη σημερινή συνεδρίαση, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, δήλωσε ότι η Μόσχα και ο OPEC θα συνεχίσουν τη συνεργασία του στον πλαίσιο της Χάρτας που είχαν υπογράψει οι 24 χώρες του OPEC+ τον Ιούλιο του 2019 στη Βιέννη. “Υπογράψαμε μόλις τώρα ένα κοινό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Χάρτας” δήλωσε ο Νόβακ.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπτουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, όταν ρωτήθηκε αν η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μετά την αποτυχία του OPEC να καταλήξει σε μια συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “θα σας αφήσω να αναρωτιέστε”.
Στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτιμούν πάντως ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να αντιστέκεται στις εκκλήσεις του OPEC για νέα περικοπή στην παραγωγή, η τιμή του καυσίμου θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, προβλέποντας ότι θα υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate βίωσε την Παρασκευή τη χειρότερη μέρα του από τον Νοέμβριο του 2014 καταγράφοντας “βουτιά” 10,07%, χάνοντας 4,62 δολάρια και κλείνοντας στα 41,28 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Ενδοσυνεδριακά το WTΙ υποχώρησε μάλιστα έως τα 41,11 δολάρια το βαρέλι.
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, χάνοντας 9,4% και ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 45,27 δολάρια το βαρέλι, ελαφρώς υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του στα 45,18 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είχε να δει από τον Ιούνιο του 2017.
ΠΗΓΗ; capital.gr