“Πτώση 0,9% για το αργό την Παρασκευή, αλλά κέρδη 2% στην εβδομάδα”.
Πτωτικά κινήθηκε το αργό στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εν μέσω αναφορών για διαφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας όσο αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ανησυχίες, ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα περιορίσει τη ζήτηση.
Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε σημαντικά κέρδη, καθώς οι πρόσφατες κινήσεις της Κίνας να ενισχύσει την οικονομία της, άμβλυναν τους φόβους για το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η επιδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με τους επενδυτές να προσδοκούν παράλληλα ότι ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένος.
Υποστηρικτικά στην τιμή του αργού λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα και οι προσδοκίες των αναλυτών ότι οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί τους θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές της παραγωγής τους προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές.
Προσδοκίες που ψαλίδισε όμως σήμερα η είδηση περί διαφωνίας της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, το Ριάντ και η Μόσχα διαφωνούν για το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η επιδημία του κοροναϊού στην παγκόσμια ζήτηση.
Σύμφωνα με τη WSJ, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας των χωρών μελών του OPEC, διεξάγουν συνομιλίες για ενδεχόμενη μείωσης της συνολικής παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η WSJ, η Ρωσία διστάζει να συμφωνήσει σε νέο γύρο περικοπής στην παραγωγή, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης. Παρότι η Ρωσία δεν αποτελεί μέλος του OPEC, από τον Δεκέμβριο “συμπράττει” με τις προσπάθειες του μπλοκ προκειμένου να εξισορροπήσουν τη σχέση προσφοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο, οπότε η διαφαινόμενη αυτή διαφωνία στην οπτική, περιορίζει τις ελπίδες ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα μπορούσαν τελικά να συμφωνήσουν σε νέα μείωση της παραγωγής τους.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου WTI υποχώρησε σήμερα κατά 50 σεντς ή κατά 0,9% και έκλεισε στα 53,38 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο άνοδο της τάξης του 2% σε εβδομαδιαία βάση.
Αντίστοιχη πορεία κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου Brent, που υποχώρησε την Παρασκευή κατά 81 σεντς ή κατά 1,4%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 58,50 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας όμως άνοδο 2,1% σε διάστημα εβδομάδας.
ΠΗΓΗ: capital.gr