Skip to main content
| Notaka

“ΗΑΕ: «Πράσινο φως» για τον πρώτο αραβικό πυρηνικό σταθμό!”.

ΗΑΕ: «Πράσινο φως» για τον πρώτο αραβικό πυρηνικό σταθμό!

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν το ‘πράσινο φως’ για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Μπάρακα, του πρώτου στον αραβικό κόσμο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν πότε θα τεθεί σε λειτουργία.

«Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας (FANR) ενέκρινε τη χορήγηση στην εταιρία Nawah της άδειας λειτουργίας του αντιδραστήρα 1 του σταθμού», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Χαμάντ Αλκαάμπι, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι.

Ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει στο «εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Η Nawah Energy Company, που ιδρύθηκε το 2016, θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση των τεσσάρων αντιδραστήρων που θα έχει ο σταθμός του Μπάρακα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας.

«Είναι ένα νέο στάδιο στην πορεία μας προς την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας», έγραψε στο Twitter ο Μοχάμεντ μπεν Ζαγέντ, πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι.

«Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας προκειμένου να ετοιμαστούμε για τα προσεχή 50 χρόνια και να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας», πρόσθεσε ο ισχυρός άνδρας των ΗΑΕ.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία υπό την Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) των ΗΑΕ και την κορεατική Korea Electric Power Corporation (KEPCO), με εκτιμώμενο κόστος 24,4 δισεκ. δολάρια (22,5 δισεκ. ευρώ).

Ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2017, αλλά η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του μετατέθηκε κατ΄επανάληψη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι νομικές προϋποθέσεις ασφαλείας.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (…) στο αποκορύφωμα των προσπαθειών 12 ετών οικοδόμησης», δήλωσε ο Αλκαάμπι στη συνέντευξη Τύπου.

«Μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα, η Nawah θα ξεκινήσει τη λειτουργία του προκειμένου να προετοιμάσει την είσοδό του στην εμπορική εκμετάλλευση», διευκρίνισε.

Όταν καταστούν πλήρως επιχειρησιακοί, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα μπορούν να παράγουν 5.600 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, καλύπτοντας περίπου του 25% των αναγκών των ΗΑΕ, μιας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο.

Το αποτελούμενο από επτά εμιράτα ομοσπονδιακό κράτος έχει 9,3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 80% είναι αλλοδαποί.

Οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό αυξάνονται, κυρίως λόγω της συστηματικής χρήσης κλιματιστικών στη διάρκεια των θερμών καλοκαιριών.

Η δημόσια επιχείρηση ENEC ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως η φόρτωση του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι αξιωματούχοι των ΗΑΕ επιμένουν στον «ειρηνικό» χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματός τους και διαβεβαιώνουν πως δεν περιέχει κανένα στρατιωτικό σκέλος, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

«Τα Εμιράτα παραμένουν προσηλωμένα στα πιο υψηλά πρότυπα ασφαλείας και μη πυρηνικής διάδοσης καθώς και σε μια στέρεη και συνεχή συνεργασία με την IAEA και τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους», υπογράμμισε ο Χαμάντ Αλκάαμπι.

Η χώρα έχει δεχθεί περισσότερες από 40 διεθνείς αποστολές και επιθεωρήσεις της IAEA και της Παγκόσμιας Ένωσης Χειριστών Πυρηνικής Ενέργειας (World Association of Nuclear Operators — WANO) από το 2010.

Από την πλευρά του, το Κατάρ δήλωσε ότι βλέπει στο Μπάρακα μια «απειλή για την περιφερειακή ειρήνη».

Όπως και άλλοι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι έχει παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις με το γειτονικό του εμιράτο, με το οποίο έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις από τον Ιούνιο του 2017.

Το Αμπού Ντάμπι, όπως και το Ριάντ, διατηρεί επίσης τεταμένες σχέσεις με την Τεχεράνη.

Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της χώρας και μόνο τα νερά του Κόλπου τον χωρίζουν από το Ιράν.

Μεγάλος σύμμαχος των ΗΑΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία κατηγορείται εδώ και αρκετούς μήνες ότι διασπείρει προβλήματα στην περιοχή, κυρίως με επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στον Κόλπο.

Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν επίσης το Ιράν, το οποίο το διαψεύδει, ότι ευθύνεται για την επίθεση που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 εναντίον σημαντικών εγκαταστάσεων του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.

Ειδικός στον Κόλπο που ζήτησε ανωνυμία δήλωσε πως «η επιδείνωση των περιφερειακών εντάσεων αυξάνει την ευαλωτότητα των νέων ενεργειακών υποδομών απέναντι στον κίνδυνο παρόμοιων επιθέσεων».

ΠΗΓΗ: onalert.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!