Skip to main content
| I |

“Η «πράσινη» στρατηγική μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ μετά το εμβληματικό deal”.

 
Αποτέλεσμα εικόνας για ELPE
Μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης σειράς εξαγορών – Επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι 1 δισ στην 5ετία
Ως αποφασιστικής σημασίας βήμα για τον μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ σε ενεργειακό όμιλο που θα αναπτύξει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  στην   εκτιμάται  η χθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς από την  γερμανική JUWI του φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στον κλάδο του στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Τα ΕΛΠΕ θα διατηρήσουν την βάση των υγρών καυσίμων στις δραστηριοτητές τους, παράλληλα με τον κλάδο του φυσικού αερίου, όπου εκεί δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα αν θα προχωρήσει η επένδυση της νέας μονάδας.

Όλα δείχνουν ότι αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά κινήσεις που αναμένεται να ξεδιπλώσουν τους επόμενους μήνες τα Ελληνικά Πετρέλαια, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η εξαγορά και άλλων ώριμων έργων ΑΠΕ, κυρίως εντός Ελλάδας σε πρωτη φάση.
Στόχος του ομίλου είναι το 2021 η εγκατεστημένη ισχύς του σε ΑΠΕ να ανέρχεται σε περισσότερα από 300 MW και το 2025 να έχει φθάσει τα 600 MW, έναντι των 26 MW που είναι το σημερινό δυναμικό του σε ΑΠΕ.
Πέραν των εξαγορών οι οποίες όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερες από 50 MW, ο όμιλος διαθέτει ήδη έργα 1000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης τα οποία σκοπεύει να προωθήσει και να αναπτύξει αναλόγως της ωριμότητας τους.

«Πράσινη» συνεισφορά 5-10% στα EBIDTA

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο στόχος των ΕΛΠΕ όπως τον περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης είναι οι μονάδες ΑΠΕ σε βάθος τριετίας να εισφέρουν το 5-10% των EBIDTA του ομίλου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας, μέσω των οποίων θα διευκολύνονται οι μεγάλες επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον υπάρχει για ανάπτυξη – εξαγορά και στον τομέα των αιολικών.
Το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ επέλεξε να ξεκινήσει την σειρά αυτή των επενδύσεων για να δημιουργήσει ένα μέγεθος ικανό στον τομέα των ΑΠΕ.
 
Σημαντικές επενδύσεις

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν για την επόμενη πενταετία επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ – 1 δις ευρώ οι οποίες θα αφορούν τόσο τις ΑΠΕ όσο και τη διυλιστική δραστηριότητα του ομίλου με βελτίωση και αναβάθμιση των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης, (στα διυλιστήρια της Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της κρίσης επένδυση ύψους 1,7 δις ευρώ).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Σιάμισιης μιλώντας χθες για την αναβάθμιση της βασικής δραστηριότητας του ομίλου έκανε ειδική αναφορά στην προοπτική ανάπτυξης της δραστηριότητας του trading.Ο ίδιος εκτίμησε ότι με την σημερινή μορφή τους τα ΕΛΠΕ διασφαλίζουν ένα EBITDA της τάξης των 600-800 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, που για το 2019 θα είναι στο κάτω μέρος του εύρους λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους.

Πλεονέκτημα στις ομολογιακές εκδόσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που σχεδιάζονται για τον μετασχηματισμό των ΕΛ-ΠΕ σε πλήρη ενεργειακό όμιλο επί του παρόντος είναι εξασφαλισμένη μέσω ιδίων πόρων. Έτσι άλλωστε θα χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή του νέου φωτοβολταικού της Κοζάνης το οποίο έχει προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021.
Μάλιστα ο κ. Σιάμισιης υπενθύμισε το ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ ευρώ με κουπόνι 2% διαπραγματεύεται με απόδοση 1,62%.
Πρόκειται για το ομόλογο λήξης του 2024 που διαπραγματεύεται με τιμές bid 101 και offer 101,7.

Άφησε ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο δημιουργίας εξειδικευμένης χρηματοδοτικής γραμμής για την υλοποίηση των σχεδιασμών του ομίλου στις ΑΠΕ.
Αυτή θα γίνει με την έκδοση ομολόγων, καθώς η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή είτε με άντληση κεφαλαίων από ξένες τράπεζες αλλά και από ελληνικές εφόσον εκείνες επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Τα υγρά καύσιμα υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης θα παραμείνουν για πολλά χρόνια η καρδιά της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ, ωστόσο ο όμιλος μετασχηματίζεται με δραστηριότητες στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος στο 50% έως το 2030.
Η νέα εξαγορά και ανάπτυξη του φ/β των 210 MW για παράδειγμα, δημιουργεί ωφέλεια στην περικοπή εκπομπών 300.000 ΜΤ CO2, που ισοδυναμούν με 1.1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η περίοδος του 2012 ήταν εκείνη, στην οποία έπρεπε να γίνουν οι μεγάλες επενδύσεις στα διυλιστήρια.
Τώρα έχει φτάσει η ώρα κατά την οποία τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να κάνουν δραστικές κινήσεις για να αποκτήσουν μέγεθος στον τομέα των ΑΠΕ.


ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!