Skip to main content
| I |

“Eπείγουσα συνάντηση των κρατών του ΟΠΕΚ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο πετρέλαιο”.

Αποτέλεσμα εικόνας για OPEC"

Το ερευνητικό τμήμα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη έχει ετοιμάσει εννέα σενάρια με διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση πετρελαίου

Έκτακτη σύνοδο αποφάσισε εσπευσμένα ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, προκειμένου να αποτιμήσουν επειγόντως τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς και να λάβουν αποφάσεις για τα μέτρα που είναι απαραίτητα, ως απάντηση στην εξέλιξη αυτή.

Καθώς οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο υφίστανται αυξανόμενη πίεση ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών αργού κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες από τον ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ και σύμμαχες χώρες) θα συναντηθούν στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη, προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της ασθένειας στο πεδίο που τους ενδιαφέρει.

Η κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα – που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως – φαίνεται να έχει μειωθεί δραστικά, έως και 20% καθώς πολλές πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα και πολλά εργοστάσια δεν λειτουργούν.

Η αξιολόγηση των αξιωματούχων μπορεί να βοηθήσει να καθοριστεί εάν η συμμαχία των 23 πετρελαιοπαραγωγών κρατών – η οποία αντλεί περίπου το ήμισυ του πετρελαίου παγκοσμίως – καλέσει σε μια επείγουσα υπουργική συνάντηση αργότερα αυτό το μήνα για να εξετάσει νέες περικοπές στην παραγωγή.

Η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο μέλος του ΟΠΕΚ, πιέζει για μια τέτοια συγκέντρωση, αλλά αντιμετώπισε κάποια απροθυμία από τη Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μόλις άρχισαν ένα νέο γύρο μεγαλύτερων περικοπών στην παραγωγή τον περασμένο μήνα. Η απόφαση αυτή συνιστά το πιο πρόσφατο βήμα σε μια τριετή προσπάθεια για την αποτροπή δημιουργίας πλεονάσματος πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, λόγω των άφθονων αποθεμάτων σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προοπτικές επιδεινώθηκαν ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο κορωνοϊός επιβραδύνει την οικονομία της Κίνας.
«Δεδομένης της ταχείας πτώσης του πετρελαίου – και του χάσματος που θα μπορούσε να προκαλέσει στα δημόσια οικονομικά σε όλη την ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών – φαίνεται ότι δεν πιστεύουν ότι έχουν την πολυτέλεια του χρόνου», δήλωσε ο Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής αναλυτής προϊόντων στην RBC Capital Markets LLC.

Η επόμενη υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ+ είχε ήδη προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου, αλλά τώρα εξετάζεται εάν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνάντηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση κι αποφάσεις για τη νέα κρίση. Η ανάλυση της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής σχετικά με την αγορά την Τρίτη και την Τετάρτη αποσκοπεί στο να βοηθήσει να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα.

Το ερευνητικό τμήμα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη έχει ετοιμάσει εννέα σενάρια με διαφορετικές εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση πετρελαίου, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, ο οποίος ζήτησε να μην εντοπιστεί επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

 

Η απροθυμία της Ρωσίας

Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου που πωλήθηκε από τα μέλη του ΟΠΕΚ ήταν περίπου 59 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που τα περισσότερα από αυτά τα κράτη- μέλη πρέπει να εισπράξουν, προκειμένου να καλύψουν τις κυβερνητικές δαπάνες.

Τα μεσοπρόθεσμα συμβόλαια του Δυτικού Τέξας αυξήθηκαν έως και 1% την Τρίτη, μια αύξηση η οποία θα είναι η δεύτερη από τις 17 Ιανουαρίου, μετά την πτώση κάτω από τα 50 δολάρια τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019. Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc, όπως ο Νταμιέν Κουρβαλέν, βλέπουν ότι τυχόν περαιτέρω πτώση στις τιμές θα είναι περιορισμένη.

Ενώ το Ριάντ παροτρύνει τις άλλες χώρες να συναντηθούν και να δράσουν, υπάρχει μέχρι τώρα μια πιο επιφυλακτική στάση από τον σημαντικότερο εταίρο της, τη Ρωσία. Αν και δεν είναι μέλος του ίδιου του ΟΠΕΚ, η Μόσχα έχει αποδειχθεί ισχυρή φωνή από τότε που ιδρύθηκε η συμμαχία του OPEC+ πριν από τρία χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν Μπιν Αμπντελαζίζ συζήτησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα το απόγευμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, όπςω ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι «είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!