“Ράλι για το αργό και τον χρυσό μετά την κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή”.
Ράλι κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου αλλά και ο χρυσός την Παρασκευή, με “καύσιμο” την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ που σκότωσε έναν από τους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές του Ιράν.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι την εντολή για την επίθεση έδωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για “μια αποφασιστική αμυντική ενέργεια που είχε στόχο να προστατεύσει τις ζωές Αμερικανών”, καθώς ο Σουλεϊμανί “σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή”.
Η αμερικανική επίθεση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιράν, με την Τεχεράνη να ορκίζεται ότι θα πάρει εκδίκηση, όπως και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποσχέθηκε “τη δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (…) σε όλον τον κόσμο”.
Οι ΗΠΑ, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων από το Ιράν, σχεδιάζουν την άμεση ανάπτυξη τουλάχιστον 3.500 επιπλέον στρατιωτών στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Κουβέιτ, όπως μεταδίδει το BBC. Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους τόνισαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι περίπου 3.500 στρατιωτικοί θα μετακινηθούν στη Μέση Ανατολή από τη βάση της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι ενδεχομένως φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, ή ακόμη και να κλείσει η Τεχεράνη τα στενά που αποτελούν βασικό πέρασμα για πάνω από το 1/5 των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου του πλανήτη και περιοχή που το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει χαρακτηρίσει το πιο σημαντικό σημείο στον κόσμο.
Λιγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου περιόρισαν λίγο τις απώλειές τους, καθώς εκφράζεται αισιοδοξία ότι ναι μεν η ένταση θα συνεχιστεί, αλλά δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αναταραχές στην παραγωγή ή στη διακίνηση πετρελαίου. Ωστόσο, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια και υπάρξει σημαντική κλιμάκωση και διακοπή της παραγωγής, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η τιμή του αργού θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας 1970-1980.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο κατά 1,87 δολάρια ή 3,1% και έκλεισε στα 63,05 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κινηθεί νωρίτερα ακόμη και πάνω από τα 64 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό έγραψε κέρδη 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαρτίου να ενισχύεται κατά 2,35 δολάρια ή 3,6% και να τερματίζει τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 68,60 δολάρια, έχοντας προηγουμένως αναρριχηθεί έως τα 69,50 δολάρια το βαρέλι. Για την εβδομάδα, το Brent έγραψε κέρδη της τάξης του 2,6%.
ΠΗΓΗ: capital.gr