Σημαντική αύξηση του μεριδίου του LNG στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου καταγράφηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2019 και όπως όλα δείχνουν η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το τρέχον έτος τόσο λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών του LNG στις διεθνείς αγορές έναντι του αερίου των αγωγών όσο και λόγω της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου κυρίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διείσδυσή του LNG στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει το 50% του συνόλου. Μάλιστα το 2019 εισήχθησαν 5,7 bcm εκ των οποίων τα 5,1 bcm τροφοδότησαν την ελληνική αγορά και το υπόλοιπο κατευθύνθηκε σε εξαγωγές, κυρίως προς Βουλγαρία.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες εισαγωγής LNG όπως προκύπτει από το τριμηνιαίο πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, μέχρι τα τέλη Απριλίου έχουν προγραμματιστεί συνολικά 10,7 TWh εκ των όποιων η Μυτιληναίος έχει προγραμματίσει 4,78 Twh, η Elpedison 3 Twh, η ΗΡΩΝ 1 Τwh, η ΔΕΠΑ με 1 Twh και η ΔΕΗ 0,95 Τwh.
Αύξηση 10% πέρυσι
Μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της M-NG Trading της Μυτιληναίος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που καταγράφονται στην αγορά αερίου, πλέον το ρόλο του market maker έχει αναλάβει η Μυτιληναίος, δεδομένου ότι τα μερίδια αγοράς της ΔΕΠΑ έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το μερίδιο της M-NG Trading στην ελληνική αγορά LNG ήταν 37% το 2019 και ήδη τον Ιανουάριο του 2020 έχει περάσει το 40% και είναι market leader στο LNG.
Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, η αγορά αυξήθηκε κατά 10% το 2019 και ανήλθε στις 57 TWh, κυρίως λόγω της αύξησης της χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή, στην οποία κατευθύνεται σε ποσοστό 65%. Επίσης οι ποσότητες που εισήχθησαν ανήλθαν σε 65 Twh, κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει και εξαγωγική χώρα, καθώς κάποιες ποσότητες LNG προωθήθηκαν σε εξαγωγές σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Ελλάδα έχει ήδη γίνει εξαγωγική χώρα
Πλέον το μεγαλύτερο μέρος στην αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας, προέρχεται από το LNG, και ακολουθούν οι εισαγωγές αερίου από Σιδηρόκαστρο και Κήπους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2019 ωρίμασαν πολλά projects σε ΗΠΑ και Αυστραλία και βγήκε πάρα πολύ LNG στην αγορά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επέκταση της Ρεβυθούσας, έδωσε τη δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών με παράλληλη μείωση των τιμών.
«Η Ελλάδα έχει ήδη γίνει εξαγωγική χώρα κάνει σημαντικές εξαγωγές στη Βουλγαρία και υπάρχει μια ευκαιρία η Ελλάδα, στην πράξη και όχι στα λόγια να γίνει hub στο LNG. Αυτό βέβαια απαιτεί να ευνοηθεί η επιχειρηματικότητα, αρθούν κάποια εμπόδια, και αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται και να αυξηθούν οι υποδομές. Βασιζόμαστε στο ΔΕΣΦΑ, που έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επενδύει» κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος.
ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr