“Κοντά σε χαμηλό 6 μηνών υποχώρησε το αμερικανικό αργό”.
Καθοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Πέμπτη καθώς το αμερικανικό αργό έκλεισε στο χαμηλότερο από τις αρχές Αυγούστου ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τις διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις από την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού τύπου WTI παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 1,19 δολάρια ή 2,2% στα 52,14 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα στην ημέρα το συμβόλαιο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται μέχρι και στα 51,66 δολ. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 7 Αυγούστου.
Παράλληλα, το Brent Μαρτίου έχασε 1,52 δολ. ή 2,5% στα 58,29 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 8 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως πριν από λίγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό, σημειώνοντας ότι ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος έχει προσβάλει τουλάχιστον 8.200 ανθρώπους και σκοτώσει τουλάχιστον 171, αποτελεί σπάνια περίπτωση. Η απόφασή ελήφθη μετά την επιβεβαίωση από πλευράς ΗΠΑ της πρώτης περίπτωσης μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
”Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας και οι οποίες δεν είναι καταλλήλως προετοιμασμένες να τον αντιμετωπίσουν”, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε από κοινού για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του”.
”Ορισμένες διεθνείς πτήσεις προς την Κίνα έχουν ακυρωθεί και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, πιθανότατα θα ενισχύσει τις ανησυχίες για την ζήτηση”, δήλωσε ο Warren Patterson, υψηλόβαθμο στέλεχος της ING.
Ο OPEC, εξάλλου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο, με την πιθανότητα ακόμη βαθύτερων περικοπών να βρίσκεται στο τραπέζι εάν η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα επηρεαστεί σημαντικά από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
ΠΗΓΗ; capital.gr