Skip to main content
| I |

“Γ. Φιντικάκης: Ξεπαγώνει η επένδυση στον ΟΛΠ, κάλεσμα σε Κινέζους για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ”.

 

Το ξεπάγωμα της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ της Cosco στον ΟΛΠ, το επίσημο ενδιαφέρον της State Grid να αγοράσει κι άλλο ποσοστό στον ΑΔΜΗΕ, όπως και να μπει μετοχικά στο υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο Αττική – Κρήτη, μαζί με το προσκλητήριο της κυβέρνησης σε κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, ξεχωρίζουν ανάμεσα στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες στο πλαίσιο των επαφών Μητσοτάκη – Σι Τζινπίνγκ, στην Αθήνα. 

Επισφραγίζοντας στην ουσία όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών την περασμένη εβδομάδα στο φόρουμ της Σαγκάης, η πληθώρα των επενδύσεων που δρομολογούν οι συμφωνίες, σηματοδοτούν την περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής στρατηγικής σχέσης.

Σηματοδοτούν όμως κυρίως μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία απ’ ότι στο παρελθόν, με τον Πρωθυπουργό να λειτουργεί ως «εκπρόσωπος» του ελληνικού επιχειρείν, όπως φάνηκε κατά την επίσκεψη του στη Σαγκάη, όσο και στα προηγούμενα ταξίδια του σε Παρίσι, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, και τους υπουργούς ως “project manager” συγκεκριμένων έργων.

Αιχμή φυσικά σε αυτή τη νέα σελίδα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, αποτελεί το «Κεφάλι του Δράκου», δηλαδή ο Πειραιάς, η πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν άμεσα τα έργα του νέου τερματικού σταθμού υποδοχής επιβατών, τα έργα επέκτασης του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας, κυρίως όμως ότι τόσο στη Σαγκάη, όσο και στην Αθήνα, μπήκαν οι βάσεις για να ξεμπλοκάρει η παγωμένη επένδυση της Cosco, ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 4ου εμπορευματικού προβλήτα.

Ενός έργου που είχε μπλοκάρει χάρη στις αντιδράσεις των οικείων ΟΤΑ, αλλά για το οποίο ανοίγει πλέον ο δρόμος, κατόπιν του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για αντισταθμιστικά οφέλη στο Δήμο Κερατσινίου, τα οποία και πρόκειται να δώσουν οι Κινέζοι (σσ: από κατασκευή κτιρίου για τις ανάγκες του, έως πιθανή αύξηση του ποσοστού που θα εισπράττει η δημοτική αρχή από τον ετήσιο τζίρο του προβλήτα).

Τις επόμενες εβδομάδες, το επίμαχο θέμα αναμένεται να έρθει ξανά στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Ναυτιλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα ανάψει το πράσινο φως, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό προϋπολογισμό των κινεζικών επενδύσεων στο λιμάνι στα 900 εκατ. ευρώ, με στόχο αυτό να καταστεί ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. 

Το κεφάλαιο Πειραιάς σίγουρα βρίσκεται στο επίκεντρο για αμφότερες τις πλευρές, ωστόσο την παράσταση κλέβει η ενέργεια. Σταχυολογώντας τα κυριότερα projects που περιλαμβάνουν κάποιες από τις 16 βασικές συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες, είναι σαφές ότι αυτός είναι ο κλάδος που συγκεντρώνει μακράν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια από τις κυριότερες συμφωνίες που υπέγραψε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, αυτήν για επενδύσεις με βάση το επικαιροποιημένο «Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022» των δύο χωρών, και η οποία είναι σε γνώση του liberal.gr, τα… 9 από τα συνολικά 14 projects που περιλαμβάνει η σχετική λίστα, είναι αμιγώς ενεργειακά.

Στην πράξη πρόκειται για την εξειδίκευση του κειμένου γενικών αρχών που είχε υπογράψει στο Πεκίνο τον Οκτώβριο ο Έλληνας υπουργός, και περιλαμβάνει τόσο projects στα οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους Κινέζους να συμμετάσχουν, όσο και «έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται.

Στην δεύτερη αυτή κατηγορία ξεχωρίζουν 6 επενδύσεις :

1. Η ολοκλήρωση του master plan της Cosco στον ΟΛΠ

2. Αιολικά πάρκα σε Θράκη, Μάνη, Τρίκορφο, Κρήτη

3. Ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας δικτύου της Κίνας, State Grid να αυξήσει το μετοχικό του ποσοστό στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και στην θυγατρική του «Αριάδνη» που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το υποβρύχιο καλώδιο Αττική-Κρήτη. Ήδη χθες υποβλήθηκε επίσημη πρόταση από την State Grid, που ειδικά για το καλώδιο ενδιαφέρεται να αποκτήσει ποσοστό ως και 20% στην εταιρεία

4. Ενδιαφέρον για επενδύσεις στο βωξίτη από την κινεζική βιομηχανία “China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering and Construction Co”, (NFC) που δραστηριοποιείται σε εξορύξεις ορυκτών

5. Ηλιοθερμικό πάρκο MINOS στην Κρήτη, ισχύος 50 MW

6. Ενδιαφέρον για επένδυση σε έργο αποτέφρωσης απορριμμάτων στη Ρόδο

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στην κινεζική να συμμετάσχει σε μια σειρά έργων, τα οποία εκείνη δέχτηκε να εξετάσει ενεργά, και να ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση κινεζικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για:

1. Συμμετοχή στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

2. Συμμετοχή στην επικείμενη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

3. Συμμετοχή στο διαγωνισμό για πώληση επιπλέον ποσοστού του ΑΔΜΗΕ

4. Συμμετοχή στο διαγωνισμό πώλησης ποσοστού στην εταιρεία «Αριάδνη» που θα φέρει σε πέρας το καλώδιο Αττική-Κρήτη

5. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων

6. Ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη

7. Συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για δύο νέα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων, στην Αχαία και στην Κεντρική Μακεδονία.

Liberal.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!