“Με επιτόκιο 2,125% τα ΕΛΠΕ άντλησαν 500 εκατ. ευρώ”.
Ισχυρή ήταν η ζήτηση που συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125%, έναντι 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Πιο αναλυτικά, οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε τον όμιλο να αυξήσει το ποσό που ζητούσε στα 500 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις «έβλεπαν» επιτόκιο ακόμη και κάτω του 2%, αλλά η επιλογή να αυξηθεί το ζητούμενο ποσό ώθησε την απόδοση ελαφρά υψηλότερα.
Με την έκδοση του νέου 5ετούς τα ΕΛΠΕ θα μπορέσουν να βελτιώσουν το προφίλ ωρίμανσης χρέους τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά κόστη. Ο όμιλος θα διαθέσει τα 500 εκατ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο το οποίο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου, για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και άλλους εταιρικούς σκοπούς. Ο όμιλος απηύθυνε πριν από μερικές ημέρες πρόταση στους κατόχους των ομολόγων λήξης 14 Οκτωβρίου 2021 ύψους 449,53 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των τίτλων που κατέχουν στο 109,25% της ονομαστικής τους αξίας (principal). Πιο αναλυτικά, η πρόταση εξαγοράς –της οποίας τη διοικητική διαχείριση έχει αναλάβει η εταιρεία Lucid Issuer Services Limited– προέβλεπε την καταβολή από τα ΕΛΠΕ στους κατόχους των υφιστάμενων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.092,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγούμενη μέρα της ημερομηνίας καταβολής, η οποία θα ορισθεί περί την 3η Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΕΛΠΕ, με την έκδοση μειώνεται το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα επεκτείνεται η μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών τους, ενώ αυξάνονται οι διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού τους σχεδίου.
«Πρόκειται για μια συναλλαγή-ορόσημο για τον όμιλο και την πρώτη unrated διεθνή έκδοση ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης και για την ελληνική οικονομία. Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2,125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.
Στην απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στην έκδοση την Παρασκευή συνέβαλαν τα θετικά αποτελέσματα από τα roadshow στελεχών του ομίλου σε Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, τα οποία ξεκίνησαν την Τρίτη και ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη με τις παρουσιάσεις στους εγχώριους επενδυτές στην Αθήνα, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς. Σημειώνεται πως τις επαφές με τους επενδυτές «έτρεξαν» οι Credit Suisse και Goldman Sachs ως βασικοί διοργανωτές, ενώ συνδιοργανωτές της έκδοσης και διάθεσης των ομολογιών ήταν οι Citigroup, Eurobank, Nomura International και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Στην απόφαση αυτή συνέβαλαν επίσης το ευνοϊκό κλίμα ως προς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο 1,35%, καθώς και το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνουν οι επενδυτές για τα εταιρικά ομόλογα, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως αυτή είναι ίσως η πιο ευνοϊκή περίοδος για αναδιάρθρωση του δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων και για νέες χρηματοδοτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθαρός δανεισμός των ΕΛΠΕ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στις αρχές Ιουλίου, ο όμιλος προχώρησε σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα, γεγονός που μείωσε κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ περαιτέρω τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
kathimerini