Skip to main content
| Notaka

08:38 “Πλαστικά στον ωκεανό: τα γεγονότα, οι επιπτώσεις και οι νέοι κανόνες της ΕΕ”.

 

Ανακαλύψτε βασικά γεγονότα σχετικά με το πλαστικό στον ωκεανό με τα πληροφοριακά μας στοιχεία, ανακαλύψτε επίσης τον αντίκτυπό τους και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ ενεργεί για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες.

Τα αποτελέσματα της σημερινής πλαστικής κουλτούρας μιας χρήσης, που μπορεί να δει κανείς, μπορεί να δει κανείς στις ακτές της θάλασσας και στους ωκεανούς παντού. Τα πλαστικά απόβλητα ρυπαίνουν όλο και περισσότερο τους ωκεανούς και σύμφωνα με μια εκτίμηση, μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα μπορούσαν να περιέχουν περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια κατά βάρος. 

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ, που υιοθετήθηκαν από την επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου στις 10 Οκτωβρίου, αφορούν την απώλεια αλιευτικών εργαλείων και τα 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που βρίσκονται ευρύτερα στις ευρωπαϊκές ακτές. Μαζί αυτές οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων.

 

Infographic σχετικά με βασικά γεγονότα και ζητήματα που προκαλούνται από πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό

Infographic σχετικά με βασικά γεγονότα και ζητήματα που προκαλούνται από πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό

Πρόβλημα Το

πλαστικό δεν κάνει μόνο ένα χάος στις ακτές, πονάει επίσης τα θαλάσσια ζώα που μπαίνουν μπλεγμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια και μπερδεύουν μικρότερα κομμάτια για φαγητό. Η κατάποση πλαστικών σωματιδίων μπορεί να τους εμποδίσει να αφομοιώσουν τα συνήθη τρόφιμα και ενδέχεται να προσελκύσουν τοξικούς χημικούς ρύπους στους οργανισμούς τους . 

Οι άνθρωποι τρώνε πλαστικό μέσω της αλυσίδας τροφίμων. Το πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους είναι άγνωστο. 

Τα απορρίμματα των θαλασσών προκαλούν οικονομικές απώλειες για τους τομείς και τις κοινότητες που εξαρτώνται από τη θάλασσα, αλλά και για τους κατασκευαστές: μόνο το 5% της αξίας της πλαστικής συσκευασίας παραμένει στην οικονομία – το υπόλοιπο είναι κυριολεκτικά αντικείμενο ντάμπινγκ, επιδεικνύοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση επικεντρωμένη περισσότερο στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

 

Infographic σε πλαστικά και μη πλαστικά απορρίμματα θαλάσσης ανά τύπο

Infographic σε πλαστικά και μη πλαστικά απορρίμματα θαλάσσης ανά τύπο

Οτι χρειάζεται να γίνει? 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να αποφευχθεί η μεγαλύτερη πλαστική εξάπλωση στον ωκεανό. 

Τα πλαστικά είδη μιας χρήσης είναι η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα αποβλήτων που βρέθηκαν στις ακτές της θάλασσας: προϊόντα όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα μπουκάλια ποτών, τα τσιγάρων ή οι μπουμπούκια βάμβακος αποτελούν σχεδόν το ήμισυ όλων των απορριμμάτων στη θάλασσα.

 

Κατάλογος των 10 πρώτων πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης που βρίσκονται στις παραλίες

Κατάλογος των 10 πρώτων πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης που βρίσκονται στις παραλίες

Προτεινόμενα μέτρα

Προτείνεται πλήρης απαγόρευση για πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις σε άλλα υλικά: μπουμπούκια βαμβακιού, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών και μπαστούνια μπαλονιού. 

Κατά τα λοιπά, προτείνεται μια σειρά άλλων μέτρων:

  • Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης για δοχεία τροφίμων και κύπελλα ποτών
  • Υποχρεώσεις για τους παραγωγούς αντικειμένων όπως τα περιτυλίγματα, τα φίλτρα τσιγάρων, τα υγρά μαντηλάκια κ.λπ. για την κάλυψη του κόστους διαχείρισης αποβλήτων και καθαρισμού (αποκαλούμενη εκτεταμένη ευθύνη του παραγωγού)
  • Στόχος συλλογής 90% έως το 2025 για φιάλες ποτών (για παράδειγμα μέσω συστημάτων επιστροφής των καταθέσεων)
  • Απαιτήσεις επισήμανσης για πετσέτες, υγρά μαντηλάκια και μπαλόνια για την ειδοποίηση των χρηστών για την σωστή διάθεσή τους
  • Ευαισθητοποίηση


Όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 27% των απορριμμάτων στη θάλασσα, οι παραγωγοί θα πρέπει να καλύψουν το κόστος διαχείρισης αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής.

Επόμενα βήματα Οι

ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τους νέους κανόνες κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 22 Οκτωβρίου και θα τις ψηφίσουν την επόμενη ημέρα.

 

ΠΟΠΕΚ  /  POPEK.GR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!