13:14 “BP: Πως διαμορφώθηκε το ενεργειακό τοπίο το 2017”.
Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, η BP εξέδωσε την Statistical Review of World Energy του 2018.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε κατά 2,2% το 2017, οδηγούμενη κυρίως από την αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επισημαίνεται ότι η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης τα τελευταία δέκα χρόνια κινήθηκε στο 1,7% κατά μέσο όρο.
Το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα συνέχισε να μειώνεται παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε μετά από τέσσερα συναπτά χρόνια, οδηγούμενη κυρίως από την Κίνα και την Ινδία οι οποίες παρουσίασαν για το προηγούμενο έτος αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για άνθρακα.
Παράλληλα όπως τονίζεται στην έρευνα η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια κατά το 2017 είχε σαν αποτέλεσμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να αυξηθούν κατά 1,6%. Επιπρόσθετα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχυροποιήθηκαν σημαντικά το 2017 καθώς αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 50% της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την ηλιακή και αιολική ενέργεια να πρωτοστατούν.
Όσον αφορά τον «μαύρο χρυσό», η ζήτησή του αυξήθηκε κατά 1,8% το 2017, ενώ η αύξηση της παραγωγής του κινήθηκε σε χαμηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παραγωγή πετρελαίου χωρών οι οποίες δεν εντάσσονται στον ΟΠΕΚ , όπως οι ΗΠΑ, παρουσίασε αυξητικές τάσεις.
Το 2017 υπήρξε σημαντικό έτος για το φυσικό αέριο καθώς η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3% και η παραγωγή κατά 4%, τα υψηλότερα ποσοστά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Κίνα πυροδότησε την αύξηση αυτή της κατανάλωσης αφού αύξησε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% κυρίως λόγω κυβερνητικών περιβαλλοντικών νομοθεσιών για αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο.
Επιπροσθέτως η παραγωγή λιθίου αυξήθηκε κατά 6,8% το 2017 συγκριτικά με το 2016 και οι τιμές ανθρακικού λιθίου ενισχύθηκαν κατά 37%. Η παραγωγή ανθρακικού λιθίου για το 2017 «κινήθηκε» κυρίως γύρω από την Χιλή και την Αυστραλία με την πρώτη να διαθέτει τα περισσότερα αποθέματα παγκοσμίως, ενώ μεταξύ 2015 και 2017 η παραγωγή «εκτοξεύθηκε» κατά 50% και οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τέλος σύμφωνα με την έρευνα της BP για την παγκόσμια ενέργεια, οι τιμές κοβαλτίου αυξήθηκαν «βιαίως» το περασμένο έτος εξαιτίας της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης γεγονός ωστόσο που δεν συνοδεύθηκε από μια αύξηση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατία του Κονγκό είναι αυτή που οδηγεί την κούρσα στην παγκόσμια παραγωγή κοβαλτίου καθώς αντιπροσωπεύει το 66% της παραγωγής.
(Ναυτικά Χρονικά)