Skip to main content
| I |

«Aσφαλιστικά μέτρα Energean για τις πετρελαϊκές έρευνες».

Με αίτηση για λήψη ασφαλιστικών μέτρων, η Energean μπλοκάρει την υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες σε τρεις χερσαίες περιοχές. Αμφισβητεί την επιλογή των ΕΛ.ΠΕ. για έρευνα στην περιοχή Αρτας-Πρέβεζας, επειδή δεν πληρούν όρο του διαγωνισμού.

 

Για τις 11 Απριλίου προσδιορίστηκε η συζήτηση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Energean Oil & Gas, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία επελέγησαν τα ΕΛ.ΠΕ. ως η προτιμητέα εταιρεία που θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή Άρτας-Πρεβέζα.ς

Η δικαστική εξέλιξη, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τρεις χερσαίες περιοχές (Δυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα-Πρέβεζα), ήταν αναμενόμενη, καθώς η Energean από τις αρχικές φάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας είχε επισημάνει στο υπουργείο ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή πρόταση εταιρείας, όπως τα ΕΛ.ΠΕ., η οποία δεν πληροί τον όρο του διαγωνισμού για αποδεδειγμένη εμπειρία του υποψήφιου επενδυτή στην παραγωγή υδρογοναθράκων (και όχι μόνο στην έρευνα).

Η Energean εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια κοιτάσματα του Πρίνου και της βόρειας Καβάλας, από όπου εξάγει περίπου 3.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και μικρές ποσότητες φυσικού αερίου.

Όσο για τα ΕΛ.ΠΕ., τη σχετική απαίτηση σε ορισμένους (και όχι όλους) αντίστοιχους διαγωνισμούς καλύπτουν μέσω εταίρων με τους οποίους συμμετέχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα.

Σε ό,τι αφορά στην προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αυτήν, η Energean ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΝ υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού και κακώς επιλέχθηκαν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,26%, όχι μόνο για την περιοχή Άρτα-Πρέβεζα αλλά και για τη Δυτική Πελοπόννησο, από τη στιγμή που δεν έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην παραγωγή υδρογονανθράκων.

Η προσφυγή έγινε, αφού προηγουμένως η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου απέρριψε σχετική ένσταση της Energean. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να παραταθεί χρονικά λόγω της απεργίας των δικηγόρων, «παγώνει» κάθε διαδικασία για την υπογραφή των συμβάσεων, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Εφόσον δε, το αίτημα της Energean για ακύρωση της υπουργικής απόφασης γίνει δεκτό, προφανώς σταματάνε τα πάντα, έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί από την τακτική Δικαιοσύνη.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ενόψει της διαφαινόμενης εμπλοκής, καθώς η περιοχή Άρτα-Πρέβεζα ήταν η μόνη την οποία διεκδικούσαν τα ΕΛ.ΠΕ. και η Εnergean, καταβλήθηκε μεσολαβητική προσπάθεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε οι δύο εταιρείες «να τα βρουν» και να συνεργαστούν. Ωστόσο, παρά το ότι ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και με δημόσιες δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της συμβιβαστικής λύσης, οι δύο εταιρείες δεν συμφώνησαν στο ποιος θα είναι ο διαχειριστής (operator), ρόλο που διεκδικούσαν και οι δύο. Έτσι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου προχώρησε στην αξιολόγηση των δύο προσφορών, δίνοντας μικρό προβάδισμα στην προσφορά των ΕΛ.ΠΕ.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι παρενέργειες από τη δικαστική εξέλιξη ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. κατέθεσαν μόνα τους προσφορά στα δύο από τα τρία θαλάσσια μπλοκ του Ιονίου, με ερώτημα να πλανάται για το εάν καλύπτουν την απαίτηση του διαγωνισμού για αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Για αυτό και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο μετέθεσε για δύο μήνες (30 Ιουνίου) την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για τα θαλάσσια μπλοκ, έως ότου δηλαδή διαφανεί ποια θα είναι η δικαστική εξέλιξη με την περιοχή Άρτας-Πρέβεζας.

πηγή : euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!