«Στεργιούλης: Δημιουργήσαμε «μαξιλάρι» πλεονάζοντος προσωπικού. Δεν κατανοώ την απεργία».
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης, αναφορικά με την εν εξελίξει απεργία των εργαζομένων.
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης, αναφορικά με την εν εξελίξει απεργία των εργαζομένων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, αιτήματα που άπτονται της πρόσληψης νέου προσωπικού έχουν ήδη καλυφθεί, καθώς στα ΕΛΠΕ έχουν ήδη προσληφθεί 84 άτομα και μέσα στην επόμενη τριετία θα προσληφθούν άλλα 170.
Ο κ. Στεργιούλης ανέφερε ότι ο Όμιλος έχει δημιουργήσει «μαξιλάρι» εφεδρείας εργαζομένων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα κενά απουσιών και εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη φιλοσοφία πίσω από την απεργία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ΕΛΠΕ είναι μια εταιρεία «εντάσεως κεφαλαίου» και όλος αυτός ο εξοπλισμός που διαθέτει πρέπει να λειτουργήσει από ανθρώπους εκπαιδευμένους, πολύ υψηλής κατάρτισης και ποιότητας, μέσα από ένα οργανόγραμμα και τρόπο οργάνωσης ο οποίος απέχει μακράν από την δεύτερη ελληνική επιχείρηση.
Τέλος, χαρακτήρισε την απεργία ως μια «άκομψη» αλλαγή ατζέντας, τη στιγμή που υπήρξε μια πολύ ικανοποιητική συμφωνία με το Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των ημερών τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν ένα ΕΒΙΤ DΑ το οποίο θα είναι ιστορικό ρεκόρ.
Αναλυτικά, το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Στεργιούλη έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Από σήμερα έχουμε και άλλη μια τετραήμερη απεργία, στα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι 48ωρη και 48ωρη, από σήμερα Παρασκευή και τελειώνει Τρίτη το πρωί. Τα αιτήματα αυτής της απεργίας δεν είναι το Ασφαλιστικό, όπως για όλους τους άλλους κλάδους, δεν είναι ούτε μισθολογικά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ ζητούν θέσεις εργασίας, ζητούν δηλαδή περισσότερες προσλήψεις, όπως επίσης ζητούν και εκπαίδευση. Επειδή λοιπόν θέλω να τα συζητήσουμε όλα αυτά, πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, όπου είναι ο κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Καλημέρα, τι κάνετε;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Καλή σας ημέρα, κυρία Μακρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Διάβασα από την ανακοίνωση των εργαζομένων κύριε Στεργιούλη, ποια είναι τα αιτήματά τους. Και πραγματικά, δεν είναι μισθολογικά, δεν είναι ασφαλιστικά αιτήματα. Και θέλω να μου πείτε τι γίνεται με αυτά.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω. Όσο μπορώ τουλάχιστον, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να απευθύνω ένα ερώτημα στους ακροατές σας, ρωτώντας πόσοι από αυτούς θα ήθελαν να δουλεύουν στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Φοβάμαι ότι είναι ρητορική ερώτηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κοιτάξτε, εγώ δεν ήθελα να το θίξω αυτό, γιατί πραγματικά κατά το παρελθόν έχουμε ακούσει, δεν ξέρω βεβαίως αν ισχύει ακόμα αυτό το καθεστώς, αλλά είχαμε ακούσει για 17 μισθούς, αν δεν κάνω λάθος.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Οι μισθοί είναι ένα θέμα. Το κυριότερο όμως που θα ήθελα να σας πω, είναι ότι πρόκειται για μια εταιρεία η οποία ανταγωνίζεται στο διεθνές περιβάλλον και το μόνο πράγμα που έχει να αντιπαραθέσει στον περίγυρο της ΝΑ Μεσογείου, είναι η παραγωγικότητά της. Πρόκειται για εταιρεία «εντάσεως κεφαλαίου» και όλος αυτός ο εξοπλισμός που διαθέτουμε πρέπει να λειτουργήσει από ανθρώπους εκπαιδευμένους, πολύ υψηλής κατάρτισης και ποιότητας, μέσα από ένα οργανόγραμμα και τρόπο οργάνωσης ο οποίος απέχει μακράν από την δεύτερη ελληνική επιχείρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πάντως, κι εγώ αυτό ήθελα να σας πω κύριε Στεργιούλη: ότι βεβαίως μπορεί να παίρνουν υψηλότερους μισθούς, σύμφωνοι, αλλά ζητούν την ασφάλειά τους. Αυτό δεν ανταλλάσσεται ούτε με 17 ούτε με 37.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Έχετε απόλυτο δίκαιο και μιλάτε με το στόμα μου. Χαίρομαι που το λέτε. Αυτούς τους 8 μήνες που αναλάβαμε, δυστυχώς μερικές ώρες πριν το τραγικό δυστύχημα της 8ης του Μάη, οι πρώτες μας ανακοινώσεις ήρθαν να συνάδουν με τις ενέργειές μας οι οποίες ακολούθησαν. Δηλαδή, ένα πλαίσιο μέτρων μακράς πνοής, τριετίας- τετραετίας, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν φυσικά και η εκπαίδευση. Και μάλιστα η βασική πρότασή μας, η οποία σημειωτέον ψηφίστηκε ομόφωνα από το τελευταίο μας Διοικητικό Συμβούλιο – μηδέ των εκπροσώπων των εργαζομένων εξαιρουμένων, είναι ένα πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού», θα έλεγα, εφεδρείας εργαζομένων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα κενά απουσιών και εκπαίδευσης. Υποδείξτε μου μια δεύτερη ελληνική επιχείρηση, η οποία κάνει κάτι αντίστοιχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πόσοι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι…
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Έχουν ήδη προσληφθεί 84 και μέσα στην επόμενη τριετία θα προσληφθούν άλλοι 170. Αυτοί θα ενταχθούν κυρίως στα παραγωγικά μας τμήματα, θα είναι πλεονάζον προσωπικό του ισχύοντος οργανογράμματος. Για να καλύψει, όπως σας είπα, κενά, ασθένειες, απουσίες και εκπαίδευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα, λέτε ότι αυτό το αίτημα των προσλήψεων εσείς το έχετε ήδη καλύψει.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Όχι μόνο το έχουμε ήδη καλύψει, αλλά έχουμε δημιουργήσει «μαξιλάρι» πλεονάζοντος προσωπικού. Γι’ αυτό και πραγματικά δεν καταλαβαίνω την φιλοσοφία πίσω από την απεργία. Και επιτρέψτε μου να σας πω, επειδή σήμερα γυρίσαμε σε όλα μας τα διυλιστήρια, έχω την αίσθηση ότι και οι περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται λίγο αμήχανοι ως προς το αίτημα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ως προς το αίτημα της εκπαίδευσης, το οποίο επίσης θεωρώ πολύ σοβαρό;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Κοιτάξτε, εδώ κάνουμε πάρα πολλές κινήσεις. Καταρχήν, επειδή αναγκαστικά ο φόρτος της συντήρησης μας έχει μια «ημιτονοειδή καμπύλη» και μπαίνουνε πολλοί εργολάβοι μέσα στις εγκαταστάσεις, δημιουργήσαμε μια Σχολή για τα θέματα ασφάλειας όπου πάρα πολλές ώρες εκπαιδεύουμε κόσμο ο οποίος πρόκειται να ασχοληθεί. Δεύτερον: έχουμε εφαρμόσει ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που λέγεται “εκπαίδευση μέσα στον χώρο εργασίας”, το οποίο θα εντατικοποιηθεί.
Και το πρωτοποριακό από τα μέτρα που πήραμε κα Μακρή, είναι ότι αυτές οι ώρες δεν θα γίνονται υπερωριακά όπως σας εξήγησα, αλλά θα γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας. Επομένως, οποιαδήποτε υπερβολική κούραση, οποιαδήποτε ένταση πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν πέραν του ωραρίου τους, καταρρίπτεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Στεργιούλη, θα έχετε μιλήσει φαντάζομαι με τους εργαζόμενους. Γιατί, εσείς δεν είσαστε και μια εταιρεία που έχει και ανταγωνιστική σχέση με τον εργαζόμενο, για να το πω έτσι. Συμπορεύεστε σε πολλά πράγματα τόσα χρόνια και το έχουμε παρακολουθήσει αυτό. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω: θα ήρθατε σε επαφή μαζί τους. Γιατί αυτή η απεργία τότε, αν τα αιτήματά τους έχουν ήδη ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Κυρία Μακρή, διαισθάνομαι ότι αυτή η απεργία είναι μια «άκομψη» αλλαγή ατζέντας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δηλαδή; Για να το καταλάβουμε κι εμείς.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Θυμηθείτε τις προηγούμενες ημέρες τι έχει γίνει. Υπήρξε μια συμφωνία με το Ιράν, η οποία κατά τη γνώμη μας είναι πολύ ικανοποιητική. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Ανακοινώνουμε εντός των ημερών ένα ΕΒΙΤDΑ το οποίο θα είναι ιστορικό ρεκόρ. Aλλάζουμε τελείως το μοντέλο της παραγωγής μας, προχωρούμε σε έναν μετασχηματισμό συνολικό της διαδικασίας μας η οποία γίνεται «παραγωγικο-κεντρική» και κυρίως ανταγωνιστική στο νέο περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Αυτή λοιπόν η ατζέντα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται, αποδίδει καρπούς. Θα μάθετε εντός των ημερών και τα πρώτα αποτελέσματα – αναπροσανατολισμός των προμηθειών αργού πετρελαίου και πρώτων υλών, μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Φοβάμαι λοιπόν, ότι όλο αυτό το άνευ πραγματικού αιτήματος «κύμα» το οποίο αντιμετωπίζουμε, στοχεύει στην αλλαγή της ατζέντας. Μια άκομψη αλλαγή ατζέντας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Στεργιούλη, να σας ευχαριστήσω για την συνομιλία μας. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα. Καλό μεσημέρι.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ : Ευχαριστώ. Καλό σας μεσημέρι.
πηγή : energypress.gr