«ΕΛΠΕ : Με έργα engineering της Ασπροφός στο Ιράν θα αποπληρώσουν το 10% του χρέους τους».
Εκτός από την πώληση έτοιμων δυλισμένων προιόντων από τα ΕΛΠΕ στους Ιρανούς για την αποπληρωμή του 50% των οφειλών του ελληνικού ομίλου, όπως αποκάλυψε προ ημερων το “Energypress”, μια άλλη πτυχή της συμφωνίας με τη NIOC, εμπλέκει την Ασπροφος.
Εκτός από την πώληση έτοιμων δυλισμένων προιόντων από τα ΕΛΠΕ στους Ιρανούς για την αποπληρωμή του 50% των οφειλών του ελληνικού ομίλου, όπως αποκάλυψε προ ημερων το “Energypress”, μια άλλη πτυχή της συμφωνίας με τη NIOC, εμπλέκει την Ασπροφος.
Και αυτό καθώς οι Ιρανοί δέχτηκαν ένα 10% του συνολικού χρέους των ΕΛΠΕ, δηλαδή 60 από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ, να ξεχρεωθούν μέσω της παροχής υπηρεσιών engineering από τη θυγατρική τους Ασπροφός σε υφιστάμενα ή καινούργια έργα στη χώρα τους.
Δεδομένου του μεγέθους της, το ντιλ είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ασπροφός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι δίνεται η ευκαιρία στη θυγατρική του ελληνικού ομίλου να αναλάβει έργα ίσα με… έξι φορές τον ετήσιο τζίρο της. Το 2014, με βάση τις επίσημες δημοσιευμένες καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της Ασπροφός δεν ξεπέρασε τα 8,3 εκατ. ευρώ (από 12,8 εκατ. ευρώ το 2013), τα δε καθαρά της κέρδη τα 2,4 εκατ. ευρώ (από 3,5 εκατ. ευρώ το 2013).
Είναι προφανές ότι παρόμοια ευκαιρία δεν θα ξαναβρει εύκολα η θυγατρική των ΕΛΠΕ. “Ελάχιστη από τη χρυσόσκονη των έργων δισεκατομμυρίων που σχεδιάζονται την εποχή αυτή στο Ιράν, να πάρει η εταιρεία, θα είναι υπερευχαριστημένη“, σημειώνουν με νόημα πηγές του ομίλου.
Το ίδιο ισχύει υπό μια έννοια και για τα ίδια τα ΕΛΠΕ. Διότι, η δυνατότητα του ομίλου να ξεχρεώσει το 50% της οφειλής των 600 εκατ. ευρώ, παράγοντας και εν συνεχεία εξάγοντας στο Ιράν έτοιμα διυλισμένα προιόντα, του ανοίγει δυνητικά μια σημαντική πόρτα. Με τα προιόντα αξίας 300 εκατ. ευρώ που θα εξάγει, ο όμιλος βάζει στην ουσία “πόδι” ως πωλητής έτοιμων διυλισμένων καυσίμων στην τεράστια περσική αγορά.
Πρόκειται για ένα από τα θετικά της συμφωνίας που προήλθε, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, “έπειτα από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση“, καθώς οι Ιρανοί φαίρονται να αντιμετώπισαν τον ελληνικό όμιλο με ύφος καρδιναλίου. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το “Energypress”, στη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων, οι Ιρανοί απαίτησαν πρόγραμμα αποπληρωμής για τα 600 εκατ. ευρώ, διάρκειας μόλις… 6 μηνών. Δηλαδή, δόσεις 100 εκατ. ευρώ το μήνα.
Δεδομένων επομένως των συνθηκών, η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική. Από εκεί και πέρα εντύπωση έχουν προκαλέσει στην ελληνική πλευρά οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου της χώρας Αμιρ Χοσείν Ζαμανίνια στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας, πως οι Ιρανοί είναι πρόθυμοι να εξαγοράσουν τα ΕΛΠΕ.
Οι Ιρανοί αγοράζουν τα ΕΛΠΕ που εμείς δεν πουλάμε
Πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων υποστήριζαν χθες πως δεν έγινε καμία σχετική νύξη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού αξιωματούχου ενώ και πηγές προσκείμενες στον Πάνο Σκουρλέτη επέμεναν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου που, πάντως, έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει ανάλογες πληροφορίες για πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς των ΕΛΠΕ από τους Ιρανούς, ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης είχε κάνει ξεκάθαρο τότε ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να μειώσει το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ (35%) αλλά θα έβλεπε θετικά την προοπτική να το ενισχύσει. Αντίστοιχα η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των ΕΛΠΕ (42,6%) είχε διαψεύσει επίσημα ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ.
Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος της Τεχεράνης να αποτελεί τμήμα της διαπραγματευτικής της τακτικής στην προσπάθειά της να ξαναμπεί στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την άρση του εμπάργκο.
Διότι την περίοδο αυτή, το Ιράν διαπραγματεύεται μειωμένες τιμές προμήθειας αργού σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Γαλλία, ενώ παράλληλα εξετάζει τρόπους να επενδύσει στην Ευρώπη κεφάλαια τα οποία θα της αποφέρουν αφενός οι πωλήσεις πετρελαίου, και αφετέρου η εξόφληση των παλαιότερων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί πριν το εμπάργκο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα 600 εκατ. ευρώ οφείλουν τα ΕΛΠΕ (ή 755 εκατ. δολάρια κατά παλαιότερη εκτίμηση των Ιρανών).
πηγή : energypress.gr