Skip to main content
| Notaka

«Το κανόνι της Dolphin φέρνει στην πόρτα μας τη διεθνή πετρελαική κρίση – Ποιές οι επόμενες κινήσεις των ΕΛΠΕ».

Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους των ΕΛΠΕ από τη χθεσινή είδηση της χρεοκοπίας της νορβηγικής εταιρείας Dolphin, η οποία είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει για λογαριασμό του ελληνικού ομίλου τις σεισμικές έρευνες στον Δυτικό Πατριακό.

 

Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους των ΕΛΠΕ από τη χθεσινή είδηση της χρεοκοπίας της νορβηγικής εταιρείας Dolphin, η οποία είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει για λογαριασμό του ελληνικού ομίλου τις σεισμικές έρευνες στον Δυτικό Πατριακό.

Πρόκειται για ένα ακόμη “κανόνι” στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία, που οφείλεται στη συνεχιζόμενη βουτιά του πετρελαίου που ματαιώνει μπίζνες και έρευνες για υδρογονάνθρακες ανά την υφήλιο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι επιπτώσεις κτυπούν την πόρτα μας.

Η νορβηγική εταιρεία που ειδικεύεται στα σεισμικά- είχε διεξάγει αντίστοιχες έρευνες και στον Πρίνο για λογαριασμό της Energean Oil-  υπέβαλε χθες αίτημα για χρεοκοπία στις αρχές της Νορβηγίας μετά την αποτυχία αναδιάρθρωσης του χρέους της, επικαλούμενη τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, και κατ’ επέκταση τις περιορισμένες επενδύσεις των πετρελαϊκών ανά τον πλανήτη. 

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή όπου το σκάφος “Polar Empress” της Dolphin, βρίσκεται κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα (στη Μάλτα) και επρόκειτο να εισέλθει σε αυτά, προκειμένου και να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές διαδικασίες ερευνών στον Πατραϊκό Κόλπο.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέθεσε στις νομικές της υπηρεσίες να εξετάσουν τις νομικές δυνατότητες που τους παρέχει η συμφωνία, πριν προχωρήσουν σε επόμενες κινήσεις.

“Κι αυτό, καθώς τα ΕΛΠΕ έχουν σύμβαση με τη Dolphin Αγγλίας, δηλαδή με τη θυγατρική της εταιρείας που πτώχευσε, και όχι με τη μητρική. Το βρετανικό δίκαιο είναι διαφορετικό από το νορβηγικό, και δεν αποκλείεται να παρέχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση οι νομικές μας υπηρεσίες εξετάζουν το ζήτημα, και σε μερικές ημέρες θα έχουμε σαφή εικόνα των περιθωρίων που έχουμε”, έλεγαν χθες στο “Energypress” πηγές των ΕΛΠΕ, δίχως ωστόσο να κρύβουν την ανησυχία τους.

Κακά τα ψέματα, η αναστάτωση που προκαλεί το “κανόνι” της Dolphin είναι δεδομένη. Στο κακό σενάριο, τα ΕΛΠΕ θα χρειαστεί να αναζητήσουν άλλο πάρτνερ για τα σεισμικά στον Πατραϊκό Κόλπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και σε χρήμα για την έναρξη των ερευνών στο οικόπεδο το οποίο έχουν αναλάβει να εκμεταλλευτούν.

Το κυριότερο όμως είναι ότι συνολικά για την υπόθεση “έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων” στην Ελλάδα, μια υπόθεση που έδειχνε να παίρνει σιγά – σιγά το δρόμο της κατά τα τελευταία χρόνια και δημιουργούσε προσδοκίες για εντονότερη δραστηριοποίηση, τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και πιθανώς τα σενάρια θα αναδιατυπωθούν.

Το κρούσμα της Dolphin φυσικά δεν θα είναι το τελευταίο. Μεγάλοι και μικροί παραγωγοί πετρελαίου ανά την υφήλιο αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, και εταιρείες- εργολάβοι μειώνουν τις εργασίες τους, κάνουν απολύσεις ή και κλείνουν, καθώς η κόντρα ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τις ΗΠΑ έχει οδηγήσει τις τιμές κάτω από τα 40 δολάρια, καθιστώντας ασύμφορες πολλές έρευνες.

Το αργό έχει χάσει πλέον το 65% της αξίας του σε σύγκριση με τα επίπεδα του Απριλίου του 2014, ο κλάδος έχει προβεί σε 250.000 απολύσεις και η αναστολή των επενδύσεων αγγίζει τα 250 δισ. δολάρια στη διετία 2014-2015.

Χθες οι τιμές του αμερικανικού αργού έπεσαν κάποια στιγμή ακόμη και κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, και διαμορφώθηκαν στα 34,68 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί η μηνιαία έκθεση της IEA σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, σε σύγκριση με τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Σήμερα οι τιμές ανακάμπτουν και το μεν αμερικανικό κινούνταν στα 36 δολάρια, το δε, μπρεντ στα 37,7 δολάρια. 

Αναλυτές βλέπουν πάντως ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια (Goldman Sachs), ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα παραμείνει επί μακρόν σε χαμηλά επίπεδα.

Στο επίκεντρο του φαινομένου βρίσκεται η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει ψηλά την παραγωγή του παρά την διολίσθιση των τιμών κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο λόγος είναι ότι το καρτέλ θεωρεί ότι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να κρατήσουν την δική τους παραγωγή ανέπαφη, καθώς αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη σε σύγκριση με το “εύκολο” πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας και άλλων παραγωγών εντός του ΟΠΕΚ.

Το “στοίχημα” αυτό αποτελεί έμπνευση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι και συνιστά παραβίαση του πατροπαράδοτου κανόνα του ΟΠΕΚ που ήθελε πάντα μείωση της παραγωγής όταν οι τιμές υποχωρούν, ώστε να προστατευτούν τα έσοδα των κρατών-μελών του. Αυτή τη φορά, ο ΟΠΕΚ θεώρησε ότι αν μείωνε την παραγωγή, τότε απλά θα έχανε μερίδιο επί της παγκόσμιας αγοράς, το οποίο θα κέρδιζαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Προτίμησε, λοιπόν, να διαφυλάξει το μερίδιο και να θυσιάσει τα έσοδα για μια χρονική περίοδο.

πηγή : EnergyPress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!