Skip to main content
| Notaka

«Μ. Καϊταντζίδης: Ξεκινάει η αξιολόγηση των προσφορών για τις πετρελαικές έρευνες-Μικρό το ενδιαφέρον».

Αφού πέρασαν 4,5 μήνες από την κατάθεση προσφορών για έρευνες στα θαλάσσια μπλοκς του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, το αρμόδιο υπουργείο συνέστησε την επιτροπή που θα τις αξιολογήσει.

 

Αφού πέρασαν 4,5 μήνες από την κατάθεση προσφορών για έρευνες στα θαλάσσια μπλοκς του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, το αρμόδιο υπουργείο συνέστησε την επιτροπή που θα τις αξιολογήσει.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ορίστηκαν τα μέλη της 11 μελούς επιτροπής.

Πρόεδρός της ορίστηκε η καθηγήτρια του ΕΜΠ Σοφία Σταματάκη και αντιπρόεδρος ο, επίσης καθηγητής, αλλά και μέχρι την περασμένη Παρασκευή ΓΓ του υπουργείου Απόστολος Αλεξόπουλος. Με βάση τη απόφαση, η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της σε τρεις μήνες από την ημερομηνία της πρώτης της συνεδρίασης. Οπότε κανονικά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2016, εκτός και αν δοθεί χρονική παράταση των εργασιών.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό αυτό προσφέρθηκαν για έρευνα 20 θαλάσσια μπλοκ και αφού προηγουμένως η νορβηγική PGS πραγματοποίησε πρόγραμμα σεισμικών διασκοπήσεων δύο διαστάσεων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο, καθώς στις 14 Ιουλίου κατατέθηκαν μόνο τρεις προσφορές.

Επίσημες ανακοινώσεις για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν δόθηκαν ποτέ από το υπουργείο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, και στις τρεις προσφορές υπάρχει συμμετοχή του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -1,11% . Στις δύο σε κοινοπραξία με ευρωπαϊκές εταιρείες και στην τρίτη τα ΕΛ.ΠΕ. είναι χωρίς συνεταίρο. Για τη μικρή συμμετοχή στο διαγωνισμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνέβαλαν από κοινού το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη έκτασή τους οι περιοχές αυτές είναι αχαρτογράφητες γεωλογικά με μικρό αριθμό συστηματικών ερευνών, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στην ουσία με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι θαλάσσιες περιοχές, ιδίως δε αυτές της Νότιας Κρήτης χαρακτηρίστηκαν από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες ως περιοχές υψηλού ρίσκου. Ως αποτέλεσμα, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά στο θαλάσσιο μπλοκ της νότιας Κρήτης, ενώ το ενδιαφέρον εστιάσθηκε κυρίως στο Ιόνιο, η γεωλογία του οποίου είναι περισσότερο γνωστή.

Τέλος να σημειωθεί ότι στον τομέα των ερευνών, σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των προσφορών των ΕΛ.ΠΕ. και της Energean, για τις χερσαίες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Δυτικής Πελοποννήσου και Άρτας Πρέβεζας. Για την τελευταία, ως γνωστόν προσφορές έχουν καταθέσει και οι δύο όμιλοι, ενώ το υπουργείο δείχνει ότι προκρίνει τη συνεργασία τους για τη διαμόρφωση κοινής προσφοράς.

πηγή : Euro2day.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!