«Αποδίδει η στρατηγική του ΟΠΕΚ».
Ένα χρόνο μετά τις οικονομικές επιπτώσεις της δραστικής πτώσης του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ τελικά βρίσκεται στα πρόθυρα του να ανακόψει την αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραγωγή τους βρίσκεται σχεδόν στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2014, όταν ο ΟΠΕΚ έκανε μεταστροφή στη στρατηγική του για να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των ανταγωνιστών του και στην ανάκτηση του μεριδίου αγοράς.
Ένα χρόνο μετά τις οικονομικές επιπτώσεις της δραστικής πτώσης του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ τελικά βρίσκεται στα πρόθυρα του να ανακόψει την αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραγωγή τους βρίσκεται σχεδόν στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2014, όταν ο ΟΠΕΚ έκανε μεταστροφή στη στρατηγική του για να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των ανταγωνιστών του και στην ανάκτηση του μεριδίου αγοράς. Όσο οι ΗΠΑ αποδυναμώνονται, η ζήτηση για το αργό του ΟΠΕΚ θα ενισχύεται μέσα στη χρονιά, θέτοντας τέλος σε δύο χρόνια αναδίπλωσης. Οι σχετικές εκτιμήσεις ανήκουν στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Καθώς η καταβαράθρωση των τιμών και οι ιστορικά πρωτοφανείς περικοπές στα έργα εξόρυξης έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν και αυτά με τη σειρά τους καταβάλει βαρύ τίμημα. Τα δημόσια έσοδα μειώνονται το τελευταίο δωδεκάμηνο, το δημοσιονομικό έλλειμμα διογκώνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις τα εθνικά νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί οπότε και οι αντίστοιχες χώρες του ΟΠΕΚ αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικά προβλήματα.
Το γεγονός πως η έκρηξη πετρελαϊκής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες διατηρείτο έτσι για ένα εξάμηνο αφότου ελήφθη η απόφαση του ΟΠΕΚ, επίσης σημαίνει ότι μέχρι στιγμής ο διεθνής οργανισμός έχει κατορθώσει να επαναφέρει την αγορά ξανά πίσω εκεί, από όπου ξεκίνησε. «Θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμα για την επαναφορά, διότι η αμερικανική παραγωγή αποδεικνύεται πολύ πιο ανθεκτική από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι», παρατηρεί ο Μάικ Γουίτνερ, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκών ερευνών στη Societe Generale στο Λονδίνο. «Η ουσία έγκειται στο ότι η αλλαγή ισορροπιών έχει ξεκινήσει».
Ο διεθνής οργανισμός, τώρα, φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει πλέον τον παραδοσιακό του ρόλο, ο οποίος του υπαγορεύει να περικόπτει την παραγωγή του για να αποτρέπει την πλεονάζουσα προμήθεια της αγοράς αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2014. Η αλλαγή στάσης είχε να κάνει με το ότι ένα κύμα νέου πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες διέβρωσε το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά. Έτσι ο ΟΠΕΚ επέλεξε να εξακολουθήσει την άντληση πετρελαίου, επιτρέποντας στην αναπότρεπτη πτώση των τιμών του εμπορεύματος να προξενήσει αύξηση του κόστους για τις ανταγωνίστριες χώρες. Χθες συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του με ομολόγους τους από χώρες εκτός οργανισμού, όπως η Ρωσία, για να διεξαγάγουν τεχνικής φύσεως συνομιλίες. Το σχέδιο αυτό του ΟΠΕΚ, όπως δείχνουν τα πράγματα, λειτουργεί. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» στη διεθνή αγορά παραμένει σε επίπεδα 33% χαμηλότερα από τις 27 Νοεμβρίου πέρυσι, οπότε και ο διεθνής οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών κατέστησε γνωστή τη στρατηγική του. Χθες τις πρωινές ώρες στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφώθηκε στα 48,38 δολάρια το βαρέλι. Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, η παραγωγή τους έχει ελαττωθεί σχεδόν κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα ρεκόρ τριετίας του Ιουνίου, φθάνοντας οπότε τα 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα 5 9 Οκτωβρίου 2015. Τα στοιχεία προέρχονται από την υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας των ΗΠΑ. Η πτώση της παραγωγής, πάντως, εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο, με μια μείωση της τάξεως των 390.000 βαρελιών ημερησίως και τη μέση ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στα 8,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι τύχες του ΟΠΕΚ αναμένεται πως θα βελτιώνονται, ενόσω εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών όχι. «Η στρατηγική την οποία έχουν χαράξει, εξακολουθεί να αποδίδει αποτελέσματα γι” αυτούς», παρατηρεί η Μισγουίν Μάχις, αναλύτρια της Barclays στο Λονδίνο. «Σημαίνει πως θα είναι οδυνηρά τα πράγματα τώρα, αλλά σε μεσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα αποκομίσουν τα οφέλη μιας περισσότερο ισορροπημένης αγοράς με συγκρατημένες προμήθειες σχιστολιθικού πετρελαίου, αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο και, εν τέλει, υψηλότερες τιμές».
Από Bloomberg, kathimerini.gr, του Grant Smith