Skip to main content
| Notaka

-Christoph Konrad- «Επιδότηση των τιµών των πρατηρίων βενζίνης στην παραµεθόρια περιοχή της Ολλανδίας».

Πατήστε την επιλογή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για να διαβάσετε την σχετική ερώτηση/απάντηση .

υποβολή ερώτησης : Christoph Konrad (PPE-DE) προς την Επιτροπή

1. Γνωρίζει η Επιτροπή ότι στην ολλανδική παραµεθόριο περιοχή προς τη Γερµανία πωλούνται υγρά καύσιµα σε µειωµένες τιµές, επιδοτούµενες από το κράτος, µε διαβάθµιση της µείωσης σε δύο επίπεδα ανάλογα µε την απόσταση από τα σύνορα (ζώνη 0-10 χλµ. ή 10-20 χλµ. από τα σύνορα);

2. Πώς κρίνει η Επιτροπή το γεγονός ότι λόγω αυτών των επιδοτήσεων οι τιµές πώλησης υγρών καυσίµων βρίσκονται σε µεµονωµένες περιπτώσεις κάτω από τις τιµές κτήσεως χονδρικού εµπορίου στη γερµανική πλευρά

3. Αληθεύει ότι αυτού του είδους οι επιδοτήσεις καταργήθηκαν από 1ης Μαρτίου 2000;

 

Απάντηση του κ. Herrn Monti εξ ονόµατος της Επιτροπής

1. Η Επιτροπή έχει ήδη λάβει απόφαση σχετικά µε την ενίσχυση στην οποία αναφέρεται το Αξιότιµο Μέλος του Κοινοβουλίου.

Στις 3 Ιουνίου 1998 ξεκίνησε µια έρευνα σύµφωνα µε το άρθρο 88 (πρώην άρθρο 93 παρ. 2) της συνθήκης ΕΚ σχετικά µε τις κρατικε ενισχύσεις που χορήγησε η Ολλανδία στα ολλανδικά πρατήρια υγρών καυσίµων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα µε τη Γερµανία (1). Στις 20 Ιουλίου 1999 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση της σχετικά µε αυτό το θέµα (2).

Στην απόφαση αυτή διαπιστώνεται ότι οι ενισχύσεις προς 450 πρατήρια υγρών καυσίµων είναι ασυµβίβαστα προς την Κοινή Αγορά και θα πρέπει να ανακτηθούν. Οι επιδοτήσεις προς 183 µικρότερα πρατήρια υγρών καυσίµων αντιθέτως εµπίπτουν στον κανόνα «de minimis» και δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση.

Για περισσότερες πληροφορίες η Επιτροπή παραπέµπει στα δηµοσιευµένα κείµενα.

2. Η Επιτροπή θα ήθελε να επισηµάνει (όπως στην προαναφερόµενη περίπτωση) ότι οι ενισχύσεις είναι ασυµβίβαστες προς την Κοινή Αγορά όταν στρεβλώνουν τον ανταγωνισµό και παραβλάπτουν το εµπόριο ανάµεσα στα κράτη µέλη. Στην απόφαση της Επιτροπής εξάλλου λαµβάνονται υπόψη και επισηµαίνονται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισµού στις οποίες αναφέρεται το Αξιότιµο Μέλος του Κοινοβουλίου.

3. Η ολλανδική κυβέρνηση ενηµέρωσε την Επιτροπή ότι το καθεστώς αυτό καταργήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!