“ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ENI ΚΑΙ NEXTCHEM (MAIRE TECNIMONT) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΚΥΚΛΙΚΟΥ» ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΡΑΝΤΟ”.
Ένα χρόνο μετά την πρώτη συμφωνία, η Eni και η NextChem, θυγατρική του ομίλου Maire Tecnimont για την πράσινη χημεία, ενίσχυσαν τη συνεργασία τους με μια νέα συμφωνία που αφορά το διυλιστήριο Taranto και η οποία προσθέτει στις συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την κατασκευή ένα εργοστάσιο «Απόβλητα προς υδρογόνο», που στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου στο βιολογικό διυλιστήριο Eni στη Βενετία, στο Πόρτο Μαργκέρα και στο έργο «Απόβλητα σε μεθανόλη» για την παραγωγή μεθανόλης στο διυλιστήριο Eni στο Λιβόρνο.
Οι δύο ομάδες σκοπεύουν να επαληθεύσουν τη σκοπιμότητα – στην περιοχή του “σκύλου με έξι πόδια” της Απουλίας – ενός εργοστασίου για την παραγωγή συνθετικού αερίου από το plasmix και το CSS, μέσω μιας διαδικασίας χημικής ανακύκλωσης. Το αέριο που παράγεται με τον τρόπο αυτό θα διυλιστεί στη συνέχεια σε δύο ανεξάρτητες ροές: το υδρογόνο, το οποίο θα μπορούσε να προορίζεται για το διυλιστήριο Eni να τροφοδοτεί τις διαδικασίες υδρογονοαποθείωσης των καυσίμων, και ένα αέριο πλούσιο σε μονοξείδιο του άνθρακα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη χαλυβουργία, και στις δύο διαδικασίες υψικαμίνου παρά στις νέες τεχνολογίες DRI (Direct Reduced Iron). Αυτή η λύση θα συνέβαλε επίσης σημαντικά στον αποκαρβονισμό της βιομηχανίας χάλυβα.
Το NextChem ολοκληρώνει τις πτυχές που σχετίζονται με τη βιομηχανική εφαρμογή της πρωτοβουλίας, ενώ μια κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών θα επαληθεύσει την τεχνική, οικονομική και ροή σκοπιμότητας του εργοστασίου. Η συμμετοχή των τοπικών ιδρυμάτων θα είναι επίσης σημαντική.
Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα οδηγήσει την Eni να εδραιωθεί ως ηγέτης στην παραγωγή και εμπορία απαρβονισμένων προϊόντων – εξηγεί ο όμιλος San Donato Milanese. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ακολουθεί ένα πρωτοφανές στρατηγικό σχέδιο στη βιομηχανία, το οποίο μέχρι το 2050 θα της επιτρέψει να μειώσει το 80% των απόλυτων εκπομπών άνθρακα. Η Eni θα παράγει όλο και περισσότερη πράσινη ενέργεια αναπτύσσοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα παράγει αέριο, ΥΦΑ και υδρογόνο από φυσικό αέριο και πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης, καθαρισμένο από CO2 χάρη στα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης, θα παράγει βιοκαύσιμα στα βιοκαύσιμα, καθώς και βιοκαύσιμα, μεθανόλη και υδρογόνο από απορρίμματα και απορρίμματα, και χημεία από ανανεώσιμες πηγές και δευτερογενείς πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα,
Αυτή που αναπτύχθηκε από την NextChem είναι μια από τις πιο σχετικές τεχνολογικές καινοτομίες των τελευταίων ετών στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης και ισχύει για τις διαδικασίες μετατροπής των περιοχών brownfield της παραδοσιακής και βαριάς βιομηχανίας. Οι χημικές ουσίες “κυκλικής” προέλευσης που λαμβάνονται μέσω αυτής της τεχνολογίας μειώνουν την ανάγκη για εξόρυξη ορυκτών πόρων και συμβάλλουν στην απονθρακιοποίηση σημαντικών τμημάτων της βιομηχανίας, παρέχοντας καύσιμα χαμηλού άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες εκπομπές. του CO2. Αυτή είναι μια από τις κατευθυντήριες γραμμές του χάρτη πορείας NextChem για τη μετάβαση στην ενέργεια, η οποία έχει πάνω από 30 καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χαρτοφυλάκιό της, με ιδιόκτητες τεχνολογίες, διεθνείς άδειες και τεχνολογική ολοκλήρωση και συμβάσεις EPC.
ΠΗΓΗ: oilgasnews.it