“H αντιπολίτευση για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ”.
Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζουν τη συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία.
Το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Για αυτό τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».
To KKE αναφέρει σχετικά με την ελληνο-ιταλική συμφωνία: «Η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο κρατών, δε χωράει πανηγυρισμούς.
Πρόκειται για συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.
Αυτοί που μιλούν για “ιστορική μέρα” δεν παίρνουν υπόψη τους ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
Οι ισχυρισμοί, επίσης, ότι με τη συμφωνία Ελλάδας -Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στα πλαίσια της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο, είναι υπερφίαλοι και υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει από καιρό πριν πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Οι λαοί της Ιταλίας, της Ελλάδας, οι λαοί της περιοχής, με την πάλη τους μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν ειρηνικά και να αξιοποιήσουν το θαλάσσιο πλούτο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, για δικό τους όφελος.
Οπωσδήποτε, το ΚΚΕ θα μελετήσει παραπέρα την ελληνο-ιταλική συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, όπως και τις ρυθμίσεις για την αλιεία».
Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάιο, ήρθε στην Ελλάδα μήνα Ιούνιο και απέφυγε να μιλήσει για ΑΟΖ. Μίλησε μόνο για τα ανταλλάγματα που πήρε, όπως την αλιεία και τους τουρίστες από την Ελλάδα! Το θέμα είναι τι πήρε η Ελλάδα από αυτή την ιστορία!
Η φράση του κ. Ντι Μάιο «ιστορικά δικαιώματα» στην αλιεία τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δίνετε την αλιεία που “απορρέει” από την ΑΟΖ στους Ιταλούς; Σημαίνει De jure ακύρωση της Ελληνικής ΑΟΖ, ναι ή όχι;
Θα γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ανακηρύξει Aποκλειστική Oικονομική Zώνη χωρίς να είναι αποκλειστική»;
Πηγή: ΕΡΤ