“H «Αφροδίτη» ανάμεσα στις αποσκευές Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ”.
Τo θέμα αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη βρίσκεται μεταξύ άλλων στις αποσκευές της σημερινή έκτακτης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ και της πρώτης ουσιαστικά συνάντησης που θα έχει με τον ομόλογό του Gabi Ashkenaz. Την ίδια ώρα η ισραηλινή πλευρά αναμένεται να ζητήσει από τον Κύπριο ΥΠΕΞ να υπερασπιστεί πιο σθεναρά την φωνή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνάντηση πραγματοποιείται στην σκιά των δηλώσεων του Παλαιστίνιου Πρέσβη στην Τουρκία που έκανε άνοιγμα προς την Τουρκία για πιθανή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δυο πλευρών. H κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη επίσης ένα από τα κύρια ζητήματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.
Η σύντομη αλλά σημαντική επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου, αναφέρει ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, σε ανάρτησή του στο Twitter, με φωτογραφία από την άφιξη του κ. Χριστοδουλίδη στο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ με ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την υποδοχή του από τον κ. Ασκενάζι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, η ενέργεια αναμένεται να αποτελέσει μείζον ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που σχεδιάζεται να έχει μήκος 1.900 χλμ.
Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την ενέργεια μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είναι το πεδίο φυσικού αερίου Aphrodite-Yishai, του οποίου μέρος βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και το υπόλοιπο ανήκει στην Κύπρο.
Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ εκτιμά ότι το ισραηλινό τμήμα της Αφροδίτης-Yishai έχει 10-12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, πολύ λιγότερο από το πεδίο αερίου Leviathan, το οποίο έχει περίπου 605 bcm.
Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να λέει το 2018 ότι το Ισραήλ μπορεί να πάει σε διαιτησία για να το επιλύσει.
«Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες για το τμήμα της δεξαμενής της Κύπρου, υπέγραψαν 25ετή συμφωνία ανάπτυξης και εξόρυξης με τη Λευκωσία. Οποιαδήποτε εξόρυξη από την πλευρά της Κύπρου θα επηρεάσει την ισραηλινή πλευρά, επειδή είναι όλα ένα πεδίο φυσικού αερίου, οπότε το Ισραήλ έχει ασχοληθεί με αυτές τις συμφωνίες», σημειώνεται.
ΠΗΓΗ: sigmalive.com