Skip to main content
| Notaka

“Αναζητούνται 75 εκατ. ευρώ για να μείνει ζωντανός ο Πρίνος”.

Πρώτη νέα εξέδρα στον Πρίνο μετά από 40 χρόνια - Έρχεται από την ...

Στο έκτακτο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. αναζητά λύσεις η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι επιλογές για να μείνει ανοικτό το κοίτασμα πετρελαίου. Το κλειδί του «Πράσινου Πρίνου» για την οικονομική ενίσχυση.

 Του Χρήστου  Κολώνα,

Στο προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων που έχει θεσπίσει η Κομισιόν προκειμένου οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις ή επενδύσεις που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό αναζητούν τη λύση για να μείνει ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα, ο Πρίνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια των επόμενων 10 ημερών τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν νέες συσκέψεις έχοντας πια στη διάθεση τους και το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε η Energean, η οποία είναι και η μισθώτρια της παραχώρησης του Πρίνου. Στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα καταλήξουν στις διαθέσιμες επιλογές για την παροχή ρευστότητας προς την εκμετάλλευση, ενώ θα έχει προηγηθεί και σχετική αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως φάνηκε και από το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε προχθές η Energean στη δημοσιότητα ο Πρίνος χρειάζεται 75 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020 – 2021 προκειμένου τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει εκ νέου το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του πιο φρέσκου… κοιτάσματος της παραχώρησης, το «Έψιλον». Σε φάση κατασκευής στην Κωστάντζα βρίσκεται για αυτό το σκοπό η εξέδρα. Στα 75 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και λειτουργικές ανάγκες της εκμετάλλευσης και των εγκαταστάσεων.

Ο «Πράσινος» Πρίνος

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου είναι και οι μελλοντικές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε οι εργασίες να εκτελούνται χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις με δραστικά περιορισμένες τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Το σχέδιο έχει ονομαστεί «Πράσινος Πρίνος» και σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των πραγματικών αναγκών για τις επενδύσεις που θα μηδενίσουν τους ρύπους στην επόμενη 15ετία, το συγκεκριμένο project είναι δυνατόν να ξεκλειδώσει και τις κρατικές ενισχύσεις των 75 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν στο πλαίσιο του Green Deal έχει επιλέξει να υποστηρίζει τις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν συνδέεται το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων με την «πράσινη συμφωνία» των χωρών – μελών της Ε.Ε., εντούτοις η προοπτική της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Πρίνου, είναι πιθανό, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, να ξεκλειδώσει και την παροχή ρευστότητας.

Τα δύο υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες 10 μέρες να καταλήξουν στις διαθέσιμες επιλογές, με την κυριότερη κατά πάσα πιθανότητα να είναι εκείνη της παροχής κάποιας μορφής κρατικής εγγυοδοσίας για τη δανειοδότηση του Πρίνου.  

 

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες για το πρασίνισμα… του Πρίνου αυτές σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο είναι:

  1. Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.
  2. Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους

Στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Enεrgean έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος. Μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαΐου η Energean έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!