09:10 “Αίγιο: Προαπαιτούμενο η προστασία του Κορινθιακού για τις εξορύξεις πετρελαίου”.
Τι αναφέρει σε έγγραφό του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας.
Η προστασία του Κορινθιακού Kόλπου από επικείμενες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, στο Λιμάνι του Αιγίου, απασχόλησε τη Βουλή, μετά από παρέμβαση του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου και τις απαντήσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.
Κυριάρχησε το θέμα της ασφάλειας, στο οποίο επικεντρωνόταν άλλωστε ο πολιτικός αρχηγός, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει υποχρέωση για πλατφόρμες – εγκαταστάσεις εξόρυξης αργού πετρελαίου, μακριά από την ακτή, με διαθέσιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μη ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή, καθώς και επαρκή εξοπλισμό σε ετοιμότητα.
Σε διαβιβαστικό έγγραφο του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας Βασίλη Χριστόπουλου – μετά τις ενστάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «Αλκυών», σημειώνει πως σκοπός του είναι η επανεκκίνηση της δραστηριότητας στον Παλαιό και Νέο Λιμένα, ως βασικού πόλου ανάπτυξης της περιοχής, ακολουθώντας έναν νέο στρατηγικό σχεδιασμό.
«Με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα, το εάν και εφόσον αυτό λιμάνι δύναται να αποτελέσει βάση υποστήριξης των ερευνών που θα γίνουν στον Πατραϊκό Κόλπο, προαπαιτούμενο είναι η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων κ.ά. από τον ανάδοχο που θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία των ΕΛΠΕ, καθώς και τις αρμόδιες που εκδίδουν σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις.
Εφόσον το λιμανιού του Αιγίου επιλεχθεί, θα τηρηθούν τα πρότυπα και οι πρακτικές που επιτάσσει η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ευελπιστώ, ότι οι ενέργειες της Αλκυών, να έχουν τον ίδιο προφανή στόχο και όχι την επιστροφή του λιμανιού στο ναδίρ, με την απώλεια της όποιας ευκαιρίας ανάπτυξης. Στόχος παραμένει το Λιμάνι να μπει εκ νέου στο χάρτη της ναυτιλιακής βιομηχανίας της χώρας, με δυναμική επανεκκίνηση.
Τα περί εκκολαπτόμενου εγκλήματος, δυσφήμησης της περιοχής, ανυπαρξίας οικονομικού οφέλους και καταστροφής του περιβάλλοντος διατυπώθηκαν θεωρητικά» σημειώνει ο κ.Χριστόπουλος.
ΠΗΓΗ: patrasevents.gr